Yunet
 

Društvo

Dve godine od prvog registrovanog kovid pacijenta u Kikindi

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 10. mart 2022. •

Dve godine od prvog registrovanog kovid pacijenta u Kikindi

Danas se navršava tačno dve godine od kada je u Kikindi potvrđen prvi slučaj korona virusa. To je ujedno bio i drugi potvrđen slučaj u čitavoj zemlji s obzirom na to da je 6. marta kovid 19 ustanovljen kod 43-godišnjeg muškarca iz Bačke Topole. Anesteziolog dr Vladimir Prunić, pomoćnik direktora Opšte bolnice ističe da je prvi pacijent u našem gradu hospitalizovan 9. marta, a da je PCR test potvrdio najcrnje sumnje dan kasnije. Muškarac, koji je kasnije i preminuo, korona virus dobio je od sina koji je boravio u Milanu na lečenju. Vrlo brzo nakon prvog slučaja otkrivena su još dva nova pacijenta i svi su prebačeni na Infektivnu kliniku u Novi Sad. Na žalost svega 11 dana od prvog registrovanog slučaja 59-godišnji Kikinđanin, koji je bio i drugi registrovan slučaj u našem gradu, postao je prva žrtva ove infekcije u Srbiji.

Prošlo je dve godine i puno toga smo svi naučili o ovoj bolesti, kao i da živimo sa korona virusom. Pored tužnih, bilo je i lepih trenutaka, a to su oni kada su pacijenti preživeli respirator. Za dve godine korone u Bolnici je pregledano 6.860 pacijenata od kojih su 1.362 bila na bolničkom lečenju, a 106 je preminulo od posledica izazvanih korona virusom.

Pandemija korona virusom umnogome je uticala i na rad Doma zdravlja napominje dr Gordana Rodić, pomoćnica direktorice za medicinska pitanja. Ogroman je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, na kovid ambulante koji jenjava kako broj zaraženih opada.Ukupno je od marta 2020. do marta 2022. godine u kovid ambulantama u Kikindi pregledano 69.252 pacijenta. U 2020. bilo ih je 17.267, u 2021. godini 39.697, a od početka ove godine 12.288.

Kada je počela vakcinacija januara prošle godine opet su se radnici u zdravstvu našli pred izazovom. U prostorijama udruženja penzionera otvoren je vakcinalni punkt i počelo se sa vakcinacijom. Raspored rada pravljen je svakog dana jer su i zaposleni obolevali. Do sada je u Kikindi dato ukupno 70.248 vakcina, drugom dozom vakcinisan je 25.771 sugrađan, a trećom 18.232. Zbog smanjenja interesovanja za vakcinaciju ona sada moguća u ambulanti u Svetosavskoj 53 u zelenoj zoni.

e

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad