Yunet
 

Društvo

Čuveni Brica već 50 godina ulepšava sugrađane

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 4. mart 2022. •

Čuveni Brica već 50 godina ulepšava sugrađane

Sedamdesetogodišnji Miodrag Stojkov pre 50 godina počeo je da se bavi frizerskim zanatom. Poznati kikindski Brica i danas ulepšava i muškarce i žene i jedini je u gradu koji neguje staru tehniku šišanja. Rođen u Banatskoj Dubici imao je komšiju frizera.Iako je završio zanat za muškog frizera, šiša i žene.

Lokal na uglu ulica Čanadske i Braće Bogaroški i danas izgleda kao kada je otvoren. Jedina novina koja je uvedena je klima uređaj.Mušterije koje dođu kod njega dok čekaju svoj red za šišanje mogu da pročitaju novine, odigraju partiju šaha, ispričaju se. Kod Brice nema zakazivanja, a lokal je uvek pun.

Šegrte nema jer nema zanatske škole. Brica ističe da se zanat uči dve do tri godine kako bi bio dobro savladan, kako je bilo u vreme kada je on sticao znanje. U njegovom salonu nalaze se i stari figaro aparat kojim se nekada uvijala kosa, ali i britva i oštrač jer su nekada mušakrci pored usluga šišanja tražili i berbera.

Pored toga što se bavi frizerskim zanatom Miodrag Stojkov izrađuje i predmete od šibica. Najinteresantniji predmeti, a posebno maske krase njegov salon.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad