Yunet
 

Društvo

Novembar je u Kikindi Sovembar

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 26. novembar 2021. •

Novembar je u Kikindi Sovembar

Već dve decenije sove ušare zimuju u gradskom jezgru Kikinde koja je i najveće zimsko stanište ovih ptica u svetu. Tokom proteklih 10 godina biolozi i ornitolozi prate njihovo kretanje i život na Gradskom trgu jer sa padom temperaturei opadanjem lišća, povećava se broj simpatičnih i korisnih ptica po kojima je naš grad postalo planetarno poznat. U okviru manifestacije „Sovembar“ predstavnici Društva za očuvanje ptica Srbije na čelu sa Milanom Ružićem organizovali su brojanje sova u centru.

Za učenike šestih razreda osnovnih škola organizovan je kviz znanja „Svet sova ušara“, a predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan čestitao je svim učesnicima i dodelio nagrade najboljim ekipama.Najviše znanja na ovom kvizu pokazali su đaci OŠ „Vuk Karadžić“.

Poznate male sove ušare i ovoga puta bile su inspiracija kikindskim osnovcima i srednjoškolcima u okviru mini bazara, organizovanog u prostoru sportskog centra „Partizan“.

Decembra 2009. godine izbrojan je rekordan broj 734 jedinke sove u samom gradskom jezgru.Tako, ove, po danu nepomične ptice, noću kada krenu u lov, štite lokalna gazdinstva i ljude od glodara.Na osnovu istraživanja ishrane sova ušara, one na teritoriji grada Kikinde u toku pet zimskih meseci pojedu oko pola miliona mišolikih glodara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena