Yunet
 

Društvo

Dan kada je oslobođena Kikinda u Prvom svetskom ratu se ne zaboravlja

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 20. novembar 2021. •

Dan kada je oslobođena Kikinda u Prvom svetskom ratu se ne zaboravlja

Polaganjem venaca na spomen kosturnicu na Železničkom groblju i na spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće obeležen je 20. novembar, Dan oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu.

Upravo Dragutin Ristić, pukovnik srpske vojske, sa balkona zgrade gradske kuće, pre 103 godine, poručio je Kikinđanima da je u naš grad stigla sloboda.

Povodom obeležavanja 20. novembra, Dana oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu, na spomen kosturnicu, na Železničkom groblju, vence su položili zvaničnici lokalne samouprave, predstavnici Vojske Srbije, Saveza potomaka učesnika ratova 1912-1920, SUBNORa, Srpskih ratnih vetarana Kikinde i drugi građani. Ne zaboravljajući junake tog vremena Kikinda pokazuje da ceni žrtve koje su dali za slobodu. U vreme kada je buktao prvi svetski rat u Kikindi su u skladnoj zajednici živeli Srbi Mađari i Nemci.

Predsednik skupštine Grada Kikinda podsetio je da je ovaj dan jedan od najvažnijih u istoriji grada i da je upravo tada srpska vojska prvi put ušla u Kikindu i ostvarila san ovdašnjeg srpskog življa donoseći vest o slobodi.

Na pre tri godine postavljenu spomen ploču u holu gradske kuće Dragutinu Ristiću takođe su položeni venci. Upravo on, pukovnik srpske vojske, objavio je da je u Veliku Kikindu stigla sloboda. O tome je govorio odbornik u Skupštini grada i istoričar Srđan Sivčev. Zaključio je da je važno znati da je sa slobodom stiglo i prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji koje je potvrđeno na Velikoj Narodnoj skupštini u Novom Sadu 25.novembra gde je učestvovalo 16 Kikinđana, a potom 1.decembra i ulazak u sastav novoformirane Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena