Yunet
 

Društvo

Uz subvenciju NSZ lakše do sopstvenog posla: “Čarobni dvorac” za druženja iz mašte

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. novembar 2021. •

Uz subvenciju NSZ lakše do sopstvenog posla: “Čarobni dvorac” za druženja iz mašte

Program subvencija za samozapošljavanje jedan je od najtraženih podsticaja koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje. Sredstva za pokretanje sopstvenog posla u ovoj godini u Kikindi dobilo je 25 osoba sa evidencije NSZ. Među njima je sugrađanka Branka Telečki koja je otvorila rođendaonicu „Čarobni dvorac“.

-Mi smo u julu otvorili igraonicu, u doba korone. Ipak, u sve ovo ušli smo hrabro i pozitivno smo razmišljali. Sada je težak period za ugostiteljstvo, ali borimo se, radimo. Nacionalna služba za zapošljavanje nam je obezbedila sredstva u iznosu od 250.000 dinara, to nam je bio vetar u leđa, velika pomoć. Deo novca uložila sam u inventar u igraonici, a deo za uređenje dvorišta- kaže Branka Telečki, vlasnica igraonice „Čarobni dvorac“.

Branka i njen suprug Bojan roditelji su dva dečaka, osmogodišnjeg Maria i dvogodišnjeg Ognjena, pa otuda i njihova poslovna ideja, da brižljivo i kreativno opreme i urede prostor za rođendane i druga slavlja, igru i razonodu najmlađih. Želeli su da ambijent bude prijatan, maštovit i zabavan, baš po meri dece, ali i roditelja.

-Smatrali smo da je gradu potrebna kombinovana igraonica. Podelili smo igraonicu na dva dela, prvi je posvećen starijoj deci gde mogu da uživaju u stonom tenisu, stonom fudbalu, bilijaru, najnovijim igricima, a drugi mlađoj deci. Tu je bazen sa lopticama, lavirint, kuhinjica, radionice.

Prilikom konkurisanja za sredstva sa samozapošljavanje, nezaposleni sa evidencije NSZ dužni su da završe dvodnevnu obuku i napišu svoj biznis plan. Dvodnevna obuka upoznaje ih sa prvim koracima u biznisu, pravnim aspektima, pomaže u definisanju poslovne ideje.

-Imali smo obuku, pisali poslovni plan. Mogu da pohvalim zaposlene u filijali NSZ, spremne da pomognu, objasne. Podržala bih sve koji imaju dobru ideju da konkurišu, jer su dobijena sredstva velika pomoć.

Otežavajuća okolnost za ceo ugostiteljski sektor je uvođenje kovid propusnica od 20 sati. Time je i rođendaonici obim posla smanjen. Ipak, Branka i Bojan nadaju se boljim vremenima.

-Lepo smo radili u drugoj polovini jula i tokom avgusta i septembra, dok je bašta radila. Sad se termini od 7 do pola 10 masovno otkazuju zbog kovid propusnica. Iskoristila bih ovu priliku i zamolila sve građane da se vakcinišu, da što pre nastavimo sa druženjima i proslavljamo nama bitne događaje– apelovala je naša sagovornica.

Za realizaciju poslovne ideje- sredstva za samozapošljavanje značajan su podsticaj. Ove godine sugrađani su najviše bili zainteresovani za proizvodne delatosti- proizvodnju tekstilnih i proizvoda od drveta, kao i za uslužne- otvaranje frizerskih salona, autoelektričarske i usluge čišćenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena