Yunet
 

Društvo

Marku Vukoviću i Gospavi Orlić priznanje počasni građani Kikinde

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. oktobar 2021. •

Marku Vukoviću i Gospavi Orlić priznanje počasni građani Kikinde

Na svečanoj sednici Skupštine grada povodom Dana oslobođenja grada kojoj su prisustvovali odbornici, pokrajinski poslanik Miodrag Bulajić, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Milivoj Linjački, predstavnici SUBNOR-a, jednoglasno je doneta odluka da titula počasni građanin pripadne Marku Vukoviću i Gospavi Orlić, učesnicima rata,a na predlog SUBNOR-a Kikinde. Povelje im je uručio gradonačelnik Nikola Lukač.

Marko Vuković rođen je 1925. godine u Dalmaciji, a ubrzo po njegovom rođenju porodica se seli u Rusko Selo. Sa 16 godina, 1941. pristupio je Pokretu otpora. Uhapšen je i mučen u Velikobečkerečkom logoru i kada je pušten postao je borac u partizanskim odredima gde je bio do kraja rata. Za zasluge u ratu dobio je orden sa srebrnim mačevima, medalju za hrabrost i zasluge za narod, kao i mnoga druga priznanja. On je jedini živi učesnik oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu.

Gospava Orlić rođena je 1930. godine u selu Bastaći u opštini Bosansko Grahovo. Bila je aktivna u dopremanju hrane i odeće Pokretu otpora. Bila je ranjena u nogu tokom desanta na Drvar, a 1944. boravila je na Siciliji gde je učestvovala u zbrinjavanju ranjenika. Za ratne zasluge nosilac je ordena za hrabrost i ordena zasluge za narod, kao i više medalja i priznanja. Bila je aktivni član Crvenog krsta i aktiva žena, kao i u humanitarnih organizacija za šta je više puta nagrađivana.

Čestitajući građanima Dan oslobođenja gradonačelnik Lukač rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih dana u istoriji Kikinde.

Podsetimo tutula počasni građani prošle godine dodeljena je i Zdravku Ljiljku borcu 6. Ličke divizije koji je nedavno preminuo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena