Yunet
 

Društvo

Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 6. oktobar 2021. •

Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma u centru grada obeleženo je 77 godina od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu. Počast poginulim borcima odali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Lukačem, savetnik ambasadora ambasade Ruske Federacije Oleg Stupin ,Severnobanatskog upravnog okruga na čelu sa načelnikom Milivojem Linjačkim, SUBNOR-a Vojvodine i Savski venac, Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, boračkih udruženja, političkih partija. Obraćajući se okpljenima Oleg Stupin čestitao je Kikinđanima Dan oslobođenja.

Kikinda je oslobođena 6. oktobra 1944. godine kada su trupe Sovjetske crvene armije zajedno sa Velikokikindskim partizanskim odredom nakon trosatne borbe sa nemačkom artiljerijom na ulazu u grad izvojevale pobedu.U Drugom svetskom ratu život je izgubilo 609 Kikinđana.Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada ovom prilikom rekao je da se nastavlja put antifašističke borbe i da naša zemlja brani svoje, a tuđe nam ne treba.

SUBNOR Vojvodine dodelio je ordene borca učesnicima u Drugom svetskom ratu, potomcima i članovima mesnih i gradskih odbora. Ovom prilikom gradonačelniku Nikoli Lukaču uručena je povelja „Veliko hvala“ SUBNOR-a Srbije za doprinos u razvijanju i osavremenjavanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovine antifašističke borbe.Polaganjem venca na spomenik XIII Vojvođankse brigade odata je počast i ovim borcima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena