Yunet
 

Društvo

Obeležen dan proboja Solunskog fronta

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 15. septembar 2021. •

Obeležen dan proboja Solunskog fronta

Proboj Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine označio je početak sloma Centralnih sila i pobedu saveznika, a posledica toga bilo je oslobođenje Srbije, kao i oslobođenje drugih naroda. Tim povodom na spomen kosturnici na Železničkom groblju Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada i Miroslav Dučić , član Gradskog veća, kao i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, udruženja građana „Srpski ratni veterani“ i Policijske uprave Kikinda položili su vence.

-Želimo da odamo počast svim herojima i srpskim vitezovima koji su dali živote za otadžbinu. Iz našeg grada veliki broj dobrovoljaca priključio se srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Srpski narod podneo je ogromne žrtve tokom Prvog svetskog rata i svih ratova u 20. veku, a mi samo narod koji se bori za slobodu i koji brani svoje – istakao je Mladen Bogdan.

Sveštenici pravoslavne crkve održali su pomen. Istoriča Lazar Demić podsetio je na činjenicu da je Kikinda u Prvom svetskom ratu dala nekoliko stotina ljudi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena