Yunet
 

Društvo

Ispunjeno obećanje: Počela rekonstrukcija kikindske bolnice

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. septembar 2021. •

Ispunjeno obećanje: Počela rekonstrukcija kikindske bolnice

Prva faza rekonstrukcije Opšte bolnice Kikinda koju finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima počela je danas. Vrednost radova koji će obuhvatiti rekonstrukciju tri objekta u starom, paviljonskom delu ove zdravstvene ustanove je 342 miliona dinara. Izvođač – konzorcijum građevinskih firmi na čelu sa „Stim gradnjom“ iz Beograda ima rok od 400 dana da posao privede kraju .

Početak rekonstrukcije bolnice je veliki dan za nas, početak naše lepše budućnosti. U mnogo boljim uslovima lečiće se pacijenti i raditi zdravstveni radnici. U ime svih zaposlenih zahvaljujem se Vladi Republike Srbije i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima koja je obezbedila sredstva za rekonstrukciju, a isto tako i gradskoj upravi koja je opredelila sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju. Rekonstrukcija kreće od odeljenja fizijatrije, a u prvoj fazi rekonstruisaćemo i infektivno odeljenje, dečije, onkologiju, palijativu i odeljenje patologije. Odeljenja iz ove zgrade za sada se izmeštaju na infektivno odeljenje s obzirom da smo to odeljenje pripojili kovid odeljenju– istakla je dr Vesna Tomin, direktorica Opšte bolnice Kikinda.

Gradonačelnik Nikola Lukač i Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika za razvojne projekte izrazili su zadovoljstvo što će kikindska bolnica, prvi put od kada je izgrađena, biti kompletno rekonstruisana.

Kikinda i ceo ovaj region dobiće modernu, rekonstruisanu, funkcionalnu bolnicu. Nekoliko godina intenzivno radimo na tome da počne rekonstrukcija bolnice. Hvala Vladi i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, ovo je kapitalan projekat koji ćemo zajedno uraditi. Pacijenti će dobiti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i uslove za lečenje, a zdravstveni radnici bolje uslove za rad, što nesumnjivo i zaslužuju, posebno imajući u vidu koliko su opterećeni tokom pandemije– istakao je gradonačelnik Lukač.

Da su već u toku pripreme za rekonstrukciju novog dela bolnice, kao i dogradnju nove bolničke zgrade, ukazuje pomoćnik gradonačelnika Svetislav Vukmirica.

Radimo na pripremi za drugu i treću fazu, a to je rekonstrukcija novog dela bolnice površine 10.000 kvadratnih metara i dogradnja aneksa od 3.000 kvadrata koji će nadomestiti smanjenje smeštajnih kapaciteta zbog modernizacije objekta. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije grad je izdvojio 17 miliona dinara, a rok za njen završetak je krajem ove, početkom iduće godine. Sledeće je da od Kancelarije za javna ulaganja dobijemo potrebna sredstva koja će biti mnogo veća nego za ovu, prvu fazu radova. Ovo je kapitalan projekat koji će se završiti u naredne dve do tri godine, zahvaljujući državi Srbiji koja brine o svakoj opštini i gradu– rekao je Vukmirica i dodao da će grad zajedno sa Ministarstvom zdravlja paralelno raditi i na tome da u rekonstruisanu bolnicu bude useljen novi nameštaj i oprema.

Nova zgrada

Nove sobe imaće kupatila, čime će broj bolničkih kreveta u sadašnjoj bolnici biti smanjen. Zbog toga će se dograditi nova zgrada tzv aneks koji će se nalaziti uz novi deo bolnice. Dvospratni objekat prostiraće se na 3.000 kvadratnih metara i u njemu će biti smeštena hirurgija i ortopedija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena