Yunet
 

Društvo

Sajanci spremni za sutrašnju proslavu Dana Svetog Ištvana

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 19. avgust 2021. •

Sajanci spremni za sutrašnju proslavu Dana Svetog Ištvana

U Sajanu će sutra biti svečano. Meštani ovog sela proslaviće praznik Svetog Ištvana (Stefana). U Rimokatoličkoj crkvi posvećenoj ugarskom kralju koji je utemeljio hrišćanstvo, a nakon smrti je proglašen za sveca, biće održana svečana misa. Stanovnici Sajana izabrali su Svetoga Stefana za zaštitnika svoje parohije, pa je crkva osveštana upravo na ovaj praznik pre 140 godina odnosno 20. avgusta 1881. godine. Izgrađena je godinu dana ranije.

Da su Mesna zajednica Sajan i KUD “Adi Endre” za sutrašnju proslavu pripremili mnoštvo sadržaja, potvrđuje nam Šara Benjocki, predsednica KUD-a.

Želimo svakome da ulepšamo sutrašnji dan, pa smo pripremili bogat program za odrasle i decu. Očekujemo goste iz Padeja, Sente, Subotice, Telečke kao iArpadhaloma, našeg bratskog mesta u Mađarskoj Posle dočeka gostiju i ručka u Domu kulture, u 17 sati uslediće polaganje venaca na bistu Svetog Ištvana koja se nalazi u dvorištu naše crkve. Sat vremena kasnije, u pozorišnoj sali Doma kulture biće održan svečani program. Pored našeg kulturno-umetničkog društva, nastupiće i članovi Kulturnog kruga “Takač Rafael” iz Padeja, a publika će moći da uživa u pesmama, recitalima, nastupu hora devojaka i mešovitog hora, kao i folklornih ansambala. Najmlađi će se posebno obradovati zabavnim sadržajima koji će im, u popodnevnim satima od 15 do 18 časova, besplatno biti dostupni na prostoru ispred Doma kulture. Prošle godine, nismo bili u prilici da organizujemo proslavu zbog korone, ali smo se zato ove godine potrudili da ponuđenim sadržajima okupimo celo selo. U 20 sati u Domu kulture biće održan bal uz muzičare iz Nove Crnje– najavljuje naša sagovornica.

Mađari širom sveta obeležavaju Svetog Stefana kao svoj nacionalni praznik i sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara. Sveti Ištvan slavi se kao utemeljivač hrišćanstva u Mađarskoj, osnivač mađarske države i prvi ujedinitelj Mađara. Vladao je od 1001. godine do 1.038 godine. Narod ga je cenio i poštovao.

Sveti Ištvan čije je pagansko ime bilo Vajk, potomak je Arpada, velikog vođe mađarskog naroda iz vremena doseljavanja u Panonsku niziju. Dobijanjem kraljevske krune od pape hiljadite godine, dobija i hrišćansko ime Ištvan i započinje hristijanizaciju mađarskog naroda. Ta se godina uzima i kao početak rađanja moderne mađarske države.

Za vreme vladavine kralja Ištvana, Mađarska je postala ekonomski jaka i nezavisna država. Posle smrti proglašen je za sveca i od tada se 20. avgust slavi kao dan Svetog Ištvana i istovremeno kao nacionalni praznik svih Mađara. Ruka Svetog Stefana i danas se čuva u Budimpešti kao jedna od najznačajnijih relikvija Rimokatoličke crkve.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad