Yunet
 

Društvo

Završna konferencija prekograničnog projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2”

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 28. jul 2021. •

Završna konferencija prekograničnog projekta “Unapređenje povezanosti Banata 2”

Rekonstrukcija dela puta Kikinda-Nakovo, postavljanje solarnog osvetljenja i video nadzora duž biciklističke staze od Kikinde do Nakova, priprema tehničke dokumentacije i rehabilitacija puteva u Žombolju, kao i organizacija različitih događaja i edukacija za najmlađe učesnike u saobraćaju, realizovani su u okviru projekta „Unapređenje povezanosti Banata 2“. Završna konferencija projekta koji su sproveli grad Kikinda, opština Žombolj, RCR „Banat“ i JP „Putevi Srbije“ održana je u Gradskoj kući.

Da je još jedan prekogranični projekat uspešno priveden kraju dokaz odlične saradnje između Rumunije i Srbije kao i jačanja partnerskih odnosa svih učesnika, ocenila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika.

-Prijateljstvo Kikinde i Žombolja datira iz 1982. godine kada je potpisan Sporazum o bratimljenju, dok je deset godina kasnije potpisan i Sporazum o partnerstvu. Brojni su projekti na kojima smo sarađivali, a koji su doprineli poboljšanju života građana sa obe strane granice. Važno je da se saradnja produbi i nastavi u cilju jačanja regionalnog privrednog razvoja i pdoizanja kvaliteta života svih u regionu – rekla je Dijana Jakšić Kiurski.

Milorad Martinov iz JP “Puteva Srbije”, rukovodilac projekta, istakao je da je rehabilitovan deo državnog puta od Kikinde do Nakova.

-Sanirano je 1,8 kilometara puta i sve je urađeno u planiranim rokovima, uprkos pandemiji. U prvom projektu izgrađena je biciklistička staza, a grad je sada, duž cele sedam kilometara duge staze, uradio solarnu led rasvetu koja ima senzore što je prvi put urađeno, to je veoma zanimljivo za videti – kaže Martinov.

Adrian Almošan iz Opštine Žombolj navodi da je u tom rumunskom mestu asfaltirano 1.740 metara puteva.

-Izgrađena su i nova parking mesta. Cilj nam je da i ubudućnosti realizujemo što više zajedničkih projekata sa Kikindom. Različite oblasti perspektivne su za saradnju pored infrastukture, kultura, sport. To dokazuje i projekat koji sada realizujemo „Ecolakes“ – istakao je Almošan.

Projekat “Unapređenje povezanosti Banata 2” vredan 1,3 miliona evra realizovan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje. Započet je 1. avgusta 2019. godine i trajao je do 31. jula ove godine. Nastavak plodotvorne saradnje i realizaciju novih prekograničnih projekata očekuje i Saša Tanackov, član Gradskog veća.

-Kamen temeljac oko koga smo se okupili je granični prelaz Nakovo-Lunga. Njegovim otvaranjem kao međunarodnog prelaza za nas za obe strane granice otvorene su brojne mogućnosti. Velika italijanska kompanija „Zopas“ iz Semikluša otvorila je pogon u Kikindi koji zapošljava 730 radnika, dok još oko 200 sugrađana putuje u Semikluš gde radi. Prelaz je kao veoma značajan prepoznala Republika Srbija, pa kada za tri, četiri godine budemo imali izgrađenu brzu saobraćajnicu, za Rumune će to biti najbliži put ka Hrvatskoj i Sloveniji. Neophodno je da granični prelaz bude otvoren 24 sata sa čim su nadležni u Republici Srbiji saglasni, dok se veće razumevanje po tom pitanju očekuje od vlade u Bukureštu, zaključio je Tanackov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad