Yunet
 

Društvo

Sećanje na formiranje Velikokikindskog partizanskog odreda

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 28. jul 2021. •

Sećanje na formiranje Velikokikindskog partizanskog odreda

Predstavnici grada i SUBNOR-a položili su vence na spomenik podignut u znak sećanja na rodoljube koji su 28. jula 1941. godine na ovom mestu formirali Velikokikindski partizanski odred. U ime grada venac je položio predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan.

-Ove godine obeležavamo 80 godina od formiranja Velikokikindskog partizanskog odreda. Svi pripadnici ovog odreda bili su heroji, ustali iz naroda da pruže otpor okupatorima i fašistima. Važno je da očuvamo sećanje na ove borce, kao i da imaju svoje mesto u istoriji koje zaslužuju – dodao je Mladen Bogdan.

Velikokikindski partizanski odred formiran je na mestu nekada zvanom Jovanovićev salaš, a u njemu je bilo 27 boraca. U ime SUBNOR-a prisutnima se obratio Milovan Čurčić, profesor u penziji.

-Potomak sam ratnika Drugog svetskog rata. Iz moje porodice šestorica članova učestvovala je u ratu, trojica su poginuli, a moj otac bio je ranjen. Imamo moralnu obavezu prema svima koji su svoje živote izgubili da bismo mi danas živeli slobodno – rekao je Ćurčić.

Na čelu odreda bio je ratni komandant Uglješa Terzin, dok je politički komesar bio Rada Trnić. U noći kad je formiran odred je izveo dve akcije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena