Yunet
 

Društvo

Povodom 130 godina predškolstva otvorena izložba fotografija

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 24. april 2021. •

Povodom 130 godina predškolstva otvorena izložba fotografija

Izložba fotografija nastala je na inicijativu vaspitačice Ljubice Čoti, a povodom 130 godina predškolskog vaspitanja u našem gradu. Autorka izložbe napominje da je sakuplja fotografije pola godine. Izložene su 43 fotografije, a najstarija je iz 1895. godine na kojoj je zabavište u trećem rejonu.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Hilda Banski koja je najduže bila na mestu direktora predškoslke ustanove. Ona je postavila temlje predškolstva kakvo je danas, a ovom priliko podsetila se vremena kada je otvoren dečiji vrtić kao posebna institucija za predškolsko vaspitanje 1954. godina u kom je radila najpre kao vaspitač, a potom i kao rukovodilac. Iste te godine počeo je rad škole za vaspitače.

Otvaranju izložbe prisustvovali su Mladen Bogdan, predsednik Skupštie grada i Milena Živkov, članica Gradskog veća.

Prva vaspitačica ondašnja zabavilja koja se školovala je Leposava Binkić i njena fotografija takođe se može videti na izložbi. Ona je školu završila 1900. godine.Prva zabavišta osnovana su na nemačkom i mađarskom jeziku, na inicijativu humanitarnih ženskih organizacija. Godine 1893. osnovano je prvo zabavište u Mokrinu, a dve godine kasnije i u Bašaidu. Grupe su bile brojne i imale se od 60 do 80 dece, a na fotografiji iz Nakova iz 1929. godine vidi se grupa sa skoro 90 dece. Posle Drugog svetskog rata zabavišta su postajala u okviru škola. Izložba će biti otvorena do 7. maja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena