Yunet
 

Društvo

Rešiće se pitanje rada buvljaka, poručuje Miroslav Dučić, član gradskog veća

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 23. april 2021. •

Rešiće se pitanje rada buvljaka, poručuje Miroslav Dučić, član gradskog veća

Ko bi pomislio da će se oko teme rada buvljaka ili popularno nazvanog „Kvantaša“ mogla toliko zakomplikovati situacija?

Šta koči ponovno okupljanje prodavaca i kupaca na kikindskoj beton pijaci, kakve su to zakonske prepreke, kakve organizacione i da li će i kada početi sa radom, saznajemo od člana gradskog veća Miroslava Dučića.

Sa dolaskom lepog vremena mnogi se pitaju kada će ponovo proraditi takozvana „Beton pijaca”, “Buvljak“ ili „Kvantaš“ koja je zatvorena sa proglašenjem vanredne situacije. Nije samo navredna situacija razlog zbog čega buvljak ne radi. Faktora je više, što zakonskih prepreka, što sanitarnih uslova, a vruć krompir da pronađe adekvatno rešenje pao je u ruke člana gradskog veća zaduženog za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije Miroslavu Dučiću.

Pijaca koja je funkcionisala kao buvlja pijaca, našim sugrađanima poznata kao beton pijaca ili kvantaš je zatvorena 16.novembra zaključkom štaba za vanredne situacije Grada Kikinde jer je zaključeno da tako nešto ne sme da se odvija na mestu starog iđoškog puta. U tom momentu smo bili u situaciji da je eskalirala epidemija, da smo imali velik broj aktivnih odnosno pozitivnih sugrađana na koronu, i morali smo da delujemo tako što smo zabranili takav vid prodaje, odnosno okupljanja. Sama lokacija, beton, odnosno kvantaške pijace je neuređena i nije u nadležnosti grada i Javnog komunalnog preduzeća Kikinda i mi nismo imali kontrolu nad njenim radom. Odreagovali smo tako da je zabranjena prodaja na tom mestu. Grad iznalazi rešenje da se omogući ljudima koji žive od te delatnosti, da obezbedi drugu alternativnu lokaciju koja bi ispunila bar minimalne uslove, sanitarne, građevinske, da im obezbedimo da su na čvrstoj podlozi, da imaju sanitarne čvorove, parking mesta, da ne ugrožavaju sugrađane koji žive u neposrednoj blizini. Očekujemo da će izlaskom iz vanredne situacije Grad biti spreman da dopusti vašarsku prodaju robe a građani će biti informisani kada i gde će se to odvijati i pod kojim uslovima, objašnjava Dučić.

Nakon popušnjanja pojedinih mera, mnogi od nas zaboravili su da je u Kikindi i dalje na snazi vanredna situacija. Ona će biti na snazi dok broj obolelih na dnevnom nivou po mišljenju epidemiologa ne bude na zadovoljavajućem nivou da bi se razmatralo ukidanje vanredne situacije. U jednom trenutku prošle godine u jednom od pikova epidemije, broj okupljenih, što kupaca, što prodavaca na Kvantašu bio je skoro hiljadu. Ipak, ni po ukidanju vanredne situacije u Kikindi, stara lokacija iz isključivo bezbednostih razloga ne može se više koristiti za istu namenu.

Stara lokacija na kojoj se okupljao velik broj kupaca i prodavaca predviđen je za druge delatnosti, između ostalog tu će biti izgrađena Farbika vode. Alternativna lokacija mora da se pronađe i jer u mometnu kada se bude gradio kružni tok na ulasku u grad jedna deonica isključenja treba da bude ka Nemanjinoj ulici i blizina buvljaka je nemoguća i apsolutno nebezbedna, dodaje Dučić.

U poslednje vreme na društvenim mrežama vode se polemike o radu buvljaka, a pokrenuto je i nekoliko peticija za dopuštanje prodaje. Naš sagovornik kaže da peticije pišu dve strane, ne samo oni koji žele pokretanje rada već i oni kojima rad buvljaka smeta a potrebno je zadovoljiti obe strane.

Mi sami smo bili u prilici da u neposrednom kontaktu razgovaramo sa prodavcima. Činjenica jeste da su onemogućeni od novembra prošle godine da privređuju na način kako su do tada, ali kako su ta lica pisala peticije, imamo i sa druge strane peticije ljudi koji žive u neposrednoj blizini čija su takođe prava i slobode uskraćene radom buvljaka. Rešenje je ovo o čemu sam pričao a to je izmeštanje beton pijace, jasan je Dučić.

Prodaja na kvantašu je za veliki broj sugrađana jedini izvor prihoda. Treba ipak reći da je prodaja robe na ovaj način poslovanje u sivoj zoni jer prodavci nisu registovali firme ili poljoprivredno gazdinstvo poput prodavaca na zelenoj pijaci. Ipak, shvatajući sugrađane i pokušavajući da pronađe način da buvljak ponovo zaživi, naš sagovornik navodi da očekuje da ovaj problem bude rešen u narednim nedeljama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad