Yunet
 

Sport

Deca i sport: Kako pronaći pravu sportsku aktivnost za svako dete?

TV Fruška gora • Automatsko skrejpovanje • 28. februar 2024. • 00:00 •

Deca i sport: Kako pronaći pravu sportsku aktivnost za svako dete?

Fizička aktivnost je oduvek bila važna za rast i razvoj mališana. Danas je više nego inače potrebno naglasiti značaj ali i neophodnost bavljenja sportom kao vidom fizičke aktivacije tela. Razlog ovome je što deca svakodnevno provode dosta vremena ispred ekrana mobilnih telefona ili računara, koji im od najranijeg uzrasta zaokuplja pažnju.

Ovima tekstom ćemo napraviti osvrt na sportskih aktivnosti u životu svakog deteta, i potrudićemo se da damo korisne smernice svim roditeljima o tome kako da na pravi način prepoznaju sklonosti mališana ka određenoj sportskoj aktivnosti.

 

Zbog čega je sport bitan za decu?

 

Dok mališani još uvek ne izražavaju jasnu naklonost ka nekoj vrsti sporta, jedna od uloga roditelja jeste i ta da sugestijama upute na bavljenje određenom vrstom sporta. U zavisnosti od uzrasta deteta, zavisi i odabir fizičke aktivnosti. Tako se, od najranijeg uzrasta, krene sa školom plivanja ili gimnastike, da bi se nešto starija deca, kod koje su motoričke veštine razvijene, upisivala na treninge fudbala, košarke, odbojke, tenisa ili nekog drugog sporta.

Evo najznačajnijih razloga zbog kojih je sport bitan za decu.

 

Fizički razvoj dece

 

Sportske aktivnosti su odličan oslonac za fizički razvoj mališana u svakom uzrastu. Kao što smo pomenuli, razvoj njihovih motoričkih sposobnosti usklađuje se i sa odabirom sporta, ali bez obzira na izbor – sport deci pomaže da budu fleksibilniji i izdržljiviji. Uz sportske aktivnosti, kod dece se razvijaju motoričke sposobnosti, a česta pokretljivost smanjuje šansu za pojavu gojaznosti, koja je u zadnje vreme čest izazov kako među odraslima, tako i među mališanima. Pored gojaznosti, nepravilno držanje je još jedan učestao problem koji nastaje usled slabe pokretljivosti tela kod dece. Sve ovo za posledicu može imati ozbiljnije izazove u starijem dobu deteta, tako da bi deca i sport trebali da se upoznaju što pre – prvo kroz igru koja je prirodno stanje mališana, a kasnije i kroz druge aspekte koji će pomoći u građenju detetove ličnosti.

Razvoj socijalnih veština

Trening za decu sa sobom nosi i element socijalizacije.

Zahvaljujući kontaktu sa trenerom i drugom decom, mališani se povezuju sa drugima i razvijaju socijalne veštine. Dete se kroz trening uči poštovanju autoriteta i van kuće, a bez obzira a to da li dete trenira individualno ili se bavi grupnim sportom, ono je podstaknuto da upoznaje druge, da komunicira sa njima i da sarađuje sa ljudima oko sebe. Druženje sa vršnjacima pomaže u upoznavanju drugačijih ličnosti i načina razmišljanja, a isto tako je korisno i u učenju rešavanja konfliktnih situacija i prilagođavanju okruženju.

Emocionalni aspekti

Kada smo kod konflikta i prilagođavanja, osvrnimo se i emocije.

Deca i sport zajedno u kombinaciji neizostavno podrazumevaju širok spektar emocija – deca osećaju radost i ushićenje usled uspeha, nervozu i tremu zbog takmičenja ili tugu zbog poraza. Kroz sport, mališani uče kako da se nose sa izazovima i pritiskom, uče se pravim vrednostim i značaju udruženog, timskog rada.

Kroz timski sport, dete uči kako da poštuje ne samo svoje, već i protivničke saigrače. Deca stiču razumevanje o značaju timskog rada i procesu koji vode ka tome da se zajednički ciljevi ostvaruju, što ih podstiče na zdravu konkurenciu i negovanje zdravog takmičarskog duha. A takmičarski duh vodi ka pobedama, zar ne? Proslavite njihove pobede i hrabrite ih kada je to potrebno. Podrška roditelja dosta utiče na emocionalnu inteligenciju deteta, a svoj ponos možete izraziti i kroz neki originalni poklon.

Personalizovani pokloni za decu (link kahttps://darotekakeno.rs/)su sjajna ideja kada poželite da ih nagradite, a nosač za medalje (link kahttps://darotekakeno.rs/proizvod/nosac-za-medalje-nm006/ ) biće koristan za svakog šampiona!

Personalizovani nosači za medalje mogu sadržati detalje sa rođenja ili samo ime mališana, a personalan pristup izradi ove vrste poklona čini da držači za medalje budu divna ideja kada poželite da obradujete i dečake i devojčice.

 

 

Važno je imati na umu da sport može da utiče i na razvoj karaktera, pomažući u razvoju samodiscipline i drugih osobina koje će biti korisne u odraslom dobu.

Kako da prepoznate interese i sklonosti deteta?

Roditeljsko iniciranje sportske aktivnosti u ranom uzrastu deteta je samo prvi korak, na koji se nadovezuju dečiji izbori u vezi izbora sporta koji ga zanima. Kako da na roditeljski, mudar način prepoznate dečije sklonosti, bez forsiranja svojih želja?

Posmatrajte ih dok se igraju

Kroz igru, naši mališani nam govore toliko toga o svojim sklonostima i interesovanjima.

Ako se igra posmatra kao mehanizam kojim deca izražavaju svoje emocije, možemo zapaziti različit spektar emocija i ponašanja tokom dečije igre. Posmatrajući ih, nećemo samo uživati već ćemo i steći uvid u to kakvo ponašanje naši mališani ispoljavaju ili šta im je najzanimljivije. Na osnovu toga, možemo im još više približiti vrstu sporta za koju verujemo da ih interesuje, kroz odlaske na sportske manifestacije kao što su utakmice.

Razgovarajte sa svojom decom

Kako da znate šta mališane zanima? Vrlo je jednostavno – pitajte ih.

Iskren razgovor sa decom je važan jer ćete kroz njega biti u prilici da čujete dosta toga i da na najbolji mogući način upoznate svoje dete i njegove želje i potrebe.

 

Isprobajte različite sportove

Najmlađi su skloni istraživanju i verovatno će poželeti da isprobaju više sportova. Deca koja treniraju više sportova tokom svog detinjsta i odrastanja upoznaju se sa različitim veštinama i istražuju šta je ono što ih u određenom dobu najviše zanima.

Neka prva reakcija ne bude roditeljsko protivljenje ako dete nakon fudbala poželi da trenira košarku, a nakon toga odbojku. Ovo je faza kada je ključno biti mudar i bilo bi zgodno da roditelji procene da li je detetu potrebno malo više motivacije da nastavi sa treniranjem trenutnog sporta ili ga je on zaista prestao da interesuje.

Kako prilagoditi sportske aktivnosti karakteru deteta?

Različiti karakteri imaju različite preferencije, a kako su deca različita, evo i par smernica kako da prepoznate da li je detetu srodniji timski ili individualni sport.

Timski sportovi za decu

Ako dete svoje vreme rađe provodi u društvu, ako voli da bude u dinamičnom okruženju i ako ima osobinu da podstiče i pokreće druge – takav mališan ima velike šanse da se dobro snađe u nekom od timskih sportova, kao što je fudbal, odbojka, košarka…

 

Individualni sportovi za decu

Ako je mališan samostalan i zaista uživa u samostalnom igranju i vremenu koje provodi bez vršnjaka, ako može sam sebi da zaokupi pažnju i uživa da samostalno završava neke zadatke – to roditeljima može biti pozatelj da je dete sklono individualnim sportovima. Sporotovi poput treniranja borilačkih veština, atletike ili neke druge vrste individualnog sporta sa sobom nose dosta odgovornosti, koja neće biti teret onim mališanima kojima je prihvatanje odgovornosti i samostalnost prirodno stanje.

Kako da sarađujete sa trenerima i instruktorima?

Redovne konsultacije

Kroz redovne konsultacije sa dečijim sportskim trenerima i instrukorima, roditelji su u toku sa sportskim napretkom svog deteta. Treneri su ti koji najbolje mogu da identifikuju sve promene kod mladih sportista, bilo da je reč o napretku ili o izazovima sa kojima se deca susreću.

Pomoć stručnjaka pri odabiru prave sportske aktivnosti

Verujemo da je pomoć uvek dobro potražiti, ako za to postoji opravdani osnov. Zato je pomoć, odnosno konsultacija sa trenerom ili psihologom opcija koja je uvek dobar izbor. Ako kroz konsultacije sa trenerima roditelji uvide da njihovo dete ima izazove sa, primera radi disciplinom, tada postoji više načina kako se kroz svakodnevne aktivnosti može raditi sa detetom na tome da jača samodisciplinu. Podstaknite discpilinu na ovaj način (link kahttps://darotekakeno.rs/kako-urediti-deciju-sobu/) i uvek budite prisutni kao roditeljska podrška uz koju će deci biti lakše da prebrode sve izazove.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena