Yunet
 

Privreda

Javni poziv za mentoring prerađivačke industrije traje do 26. maja

TV Fruška gora • Automatsko skrejpovanje • 22. maj 2023. • 00:00 •

Javni poziv za mentoring prerađivačke industrije traje do 26. maja

Razvojna agencija Srbije raspisala je Javni poziv za učešće u programu pružanja standardizovane usluge mentoringa sektorima prerađivačke industrije u ovoj godini. Javni poziv se odnosi na mala i srednja preduzeća , a rok za prijave je do 26. maja ove godine. Krajnji rok za završetak prižanja usluge mentoringa je 20. novembar 2023.

Javni poziv za mentoring usluge koji je raspisala Razvojna agencija Srbije namenjen je malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima i predstavlja sveobuhvatni proces podrške privrednim subjektima koji se nalaze u presudnom trenutku za razvoj ili opstanak.

„Kroz ovaj pristup, privredni subjekat prima ravnomernu, vremenski raspoređenu kontinuiranu podršku, radi postizanja što boljih rezultata. Japanska iskustva u obavljanju mentoringa su pokazala da su efekti ovakvog vida konsaltinga daleko veći od povremenih i kratkoročnih saveta“, kaže Tanja Mijajlović iz Regionalne razvojne agencije Srem u Rumi.

Mentoring čini nekoliko usluga i to dijagnostikovanje kako bi se razumela trenutna situacija u privrednom subjektu; pomoć prilikom pripremanja razvojnih aktivnosti/planova/projekata kako bi se dostigli ciljevi privrednog subjekta; zatim savetovanje i koordinacija za pristupanje fondovima, novim tehnologijama, konsultantskim uslugama i drugo kako bi se podstakao razvoj i unapređenje poslovanja;, ali i pomoć za pripremanje kreditnih aplikacija za banke i programe podrške za mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Pored toga pruža i pomoć u pronalaženju poslovnih partnera, unapređenju marketinga, savetovanju, ali i unapređenju procesa upravljanja proizvodnjom.

Četiri oblasti za mentoring

Usluga metoringa odnosi se na sektor prerađivačke industrije i to industrije mašina i opreme, prehrambene industrije, drvne i industrije nameštaja, kao i industrije gume i plastike.

“Kao što se vidi usluga mentoringa ima za cilj razvoj poslovanja i smanjenje broja neuspešnih privrednih subjekata u našoj zemlji. Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS, razvijenoj u saradnji sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju. Ceo proces se odvija u prostorijama korisnika gde vlasnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast i razvoj “, kaže Tanja Mijajlović RRA Srem. Mijajalović dodaje i da je ukupan budžet za pružanje standardizovane usluge mentoring 7.000.000,00 dinara.

U Javnom pozivu je je naglašeno da primera radi za uslugu mentoringa mogu da konkurišu sektori prerade i konzerviranja mesa i proizvoda od mesa, ribe, ljuskara i mekušaca, voća i povrća, mlečnih proizvoda, biljnih i životinjskih masti, pekarskih proizvoda i testenine, kao i ostalih prehrambenih proizvoda, ali i gotove hrane za životinje.

Takođe za mentoring uslugu mogu da se prijave mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji se bave proizvodnjom pića, kao i ona koja se bave proizvodnjom mašina za opšte namene, mašina za obradu metala i alatnih mašina, ali i mašina za poljoprivredu i šumarstvo. Mentoring uslugu mogu da koiste i preduzeća koja se bave proizvodnjom proizvoda od drveta, plute, pruća i slame, proizvoda od gume i plastike, kao i ona koja se bave proizvodnjom nameštaja.

Prevo na mentoring imaju mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji su registrovani na teritoriji Srbije pre 10. aprila 2020. godine, da su u većinskom privatnom vlasništvu , kao i da su izmirili obaveze po sonovu poreza i doprinosa. Rok za prijave je 26. maj, a krajnji rok za završetak usluge mentoringa je 20. novembar ove godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena