Yunet
 

Privreda

Nova kineska fabrika u Rumi

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 12. maj 2022. • 00:00 •

Nova kineska fabrika u Rumi

U Rumu stiže jedna od najvećih investicija u poslednjih trideset godina. U pitanju su novi pogoni kineske kompanije Haitian Grup.

Kineska kompanija Haitian kupila je dve parcele u Industrijskoj zoni Rumska petlja površine oko 36.5 hektara na kojima će u prvoj fazi biti sagrađene hale od oko 100.000 metara kvadratnih.

Očekuje se da će radovi na izgradnji početi već ove godine, prijem prvih radnika početkom sledeće, a krajnji rok za realizaciju je 2024. godina, najavljuju u kompaniji.

“Prvi razlog zašto smo došli je taj što smo u Opštini Ruma prepoznali pouzdanu lokalnu samoupravu koja ima kapaciteta da isprati naše ambiciozne projekte, to je i dokazala profesionalnošću i efikasnošću u radu. Drugi važan razlog je svakako položaj Rume, dobra povezanost auto-putevima. Važno je istaći da naša kompanija neće samo ulagati u Rumi već će sarađivati i sa brojnim lokalnim kompanijama, tako da će ova investicija pomoći razvoj i Rume, ali i cele Srbije.“, kaže direktor kompanije.

Kineska kompanija će zaposliti oko tri stotine radnika, koji će zarađivati od 650 do preko hiljadu evra mesečno.

Ova investicija je značajna kako sa aspekta otvaranja novih radnih radnih mesta, angažovanja visoko i srednje kvalifikovane radne snage, kao i velikog broja kooperanata sa teritorije naše opštine, tako i sa finansijskog aspekta zbog priliva sredstava u opštinski budžet u iznosu od 3 miliona evra od prodaje zemljišta čime definitivno još jednom dokazujemo bonitetnost i uspešan rad i poslovanje naše opštine. Kompanije koje donose prosperitet, inovativnost, mogućnost napretka i otvaranje novih poslovnih mogućnosti su i te kako dobrodošle u našu opštinu, jer ovako značajnom investicijama i dobrim poslovanjem stvaramo našim sugrađanima uslove za još bolji i kvalitetniji život“, istakla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Kompanija ima fabrike u Nemačkoj, Austriji, Turskoj Tajlandu, Brazilu, Meksiku, Indoneziji i Indiji, a ovo joj je prva investicija u Srbiji.

Pogoni nove kompanije nalaziće se u Industrijskoj zoni Rumska petlja, iza pogona kinesko danske kompanije Heltker, tako da će ovo biti još jedna kineska investicija u Rumi, ali ujedno i najveća investicija u poslednjih trideset godina. Kako je najavljeno, vrednost investicije je 100 miliona evra, a u Rumi će se proizvoditi , mašine za brizganje, cnc mašine, mašine za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad