Yunet
 

Poljoprivreda

Zaštita kukuruza protiv korova

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 9. maj 2022. • 00:00 •

Zaštita kukuruza protiv korova

Poljoprivredni proizvođači u Sremu ovih dana obavljaju zaštitu kukuruza protiv korova. Usev je kažu poljoprivrednici u dobroj kondiciji, a pogodovali su i vremenski uslovi u predhodnom periodu. U zemljištu ima dovoljno vlage, a ovi sunčani dani omogućavaju nesmetani razvoj biljke.

Jova Matić poljoprivrednik iz Vognja ove godine ima zasejan kukuruz na 24 jutra. Kaže setvu je obavio na vreme, a ovih dana je uradio i zaštitu protiv korova. Usev na njegovim parcelama dobro izgleda, a ovogodišnju setvu je uradio sa novom sejalicom, i kaže da je veoma zadovoljan kako je posao uradjen.

Od setve zavisi kakva će biti žetva, pa je zato treba uraditi kvalitetno i na vreme. Najvažnije je imati dobru mehanizaciju.

Jova Matić kaže da je ovogodišnja setva znatno skuplja u odnosu na prošlogodišnju, ali da on nije štedeo ni kog mineralnog đubriva, ali ni kod izbora herbicida koje je do sada koristio.

I na ostalim njivama u stremu kukurz dobro izgleda. U dobrom je stanju, pa se paori nadaju i dobrom prinosu, naravno pod uslovom da vremenski uslovi budu povoljni. Inače kukuruz je i dalje najznačajnija biljna vrsta kod sremskih paora, jer je u tom regionu zasejan na bviše od 100 hiljada hektara.

Zlatko Markovinović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad