Yunet
 

Kultura

18. Turneja Filmskog festivala Slobodna zona u Rumi

TV Fruška gora • Automatsko skrejpovanje • 4. april 2024. • 00:00 •

18. Turneja Filmskog festivala Slobodna zona u Rumi

organizator: Vorky team Ruma

11-12. i 18-19. april 2024, 20 časova
Kulturni centar “Brana Crnčević” Ruma
veliki hol
ulaz slobodan

18. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA SLOBODNA ZONA U RUMI, april

FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA DOLAZI KOD VAS!

 

Filmski festival Slobodna zona kreće na 18. po redu Turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.
SVI FILMOVI NA TURNEJI SU BESPLATNI

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi. Kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni!

SELEKCIJA NAJGLEDANIJIH FILMOVA PROŠLOGODIŠNjEG FESTIVALA

Širom Srbije, publika će imati priliku da pogleda sedam filmova, među kojima su filmovi „Rana oklevanja“ i „Sokolovo jezero“, nagrađeni na festivalu Slobodna Zona. „Rana oklevanja“ prati advokaticu Kanan na poslednjem danu suđenja osumnjičenom za ubistvo, dok se suočava sa važnom moralnom dilemom. „Sokolovo jezero“ prikazuje stidljivog tinejdžera koji tokom letnjeg raspusta doživljava radost i bol odrastanja kroz posebnu vezu sa starijom devojkom.
Na repertoaru ovogodišnje turneje biće i drugi deo trilogije reditelja Christiana Petzolda, film „Crveno nebo“. Crveno nebo svedoči o neminovnom sukobu između želje za kontrolom i prihvatanja životnih tokova, otkrivajući suštinsku borbu između volje i prirodnih sila koje oblikuju našu stvarnost. Film-esej „Draga Fiona“ vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije, kao i film „Zlo ne postoji“ koji prati preokrete u životu Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat.
Dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja“ prikazuje seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa burnom i tragičnom istorijom Čilea.
„Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinji Džoani Baez, koja se iskreno i beskompromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na svoju 60-godišnju karijeru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena