Yunet
 

Kultura

Promocija knjiga istoričara kustosa i hroničara Đorđa Boškovića

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 26. decembar 2022. • 15:29 •

Promocija knjiga istoričara kustosa i hroničara Đorđa Boškovića

U petak je Gradskoj biblioteci “Atanasije Stojković” održana promocija dve knjige priređivača Đorđa Boškovića, kustosa istoričara Zavičajnog muzeja  i hroničara Rume, pod nazivom “Ruma u staroj srpskoj štampi” i “Ruma u staroj stranoj štampi”.

„U kolikoj meri se štampa razlikovala od današnjih novinskih članaka, to je diskutabilno pitanje. Najviše tekstova ima upravo o crnoj hronici, kriminalu, ubistvima i samoubistvima, oglasa što je čudno za ono vreme devetnaestog veka, pa i kasnije, a značajno mesto zauzima politika. Kultura je slična kao  danas, nailazi se samo mestimično i par članaka o zidanju zgrade u kojoj se nalazimo, tadašnjem Hrvatskom domu. ”, rekao je Đorđe Bošković, priređivač knjiga.

Rad na knjigama trajao je oko godinu dana, i kako i sam kaže, za priređivanje ovih publikacija iskoristio je prednost digitalizacije, a rad je osim prikupljanja dokumentacije podrazumevao prevođenje tekstova iz strane štampe.

“Đorđe Bošković je jedan od danas najznačajnijih živih istoričara, to možemo slobodno reći. Čovek koji je studiozan istoričar koji odlično poznaje arhive, snalazi se u nemačkom jeziku, u gotici, latinskom jeziku, tako da je kao saradnik, autor, istraživač zaista jedna retka “zver” i mogu samo da pozavidim Rumljanima što imate jednog Boškovića, koji istražuje istoriju i prošlost vašeg mesta koja je prebogata”, izjavio je dr Žarko Dimić, upravnik Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima.

Objavljivanje publikacija pomogla je Opština Ruma, a promociji su prisustvovali predsednik Skupštine Opštine Stevan Kovačević, kao i predsednica Opštine Ruma zajedno sa svojom zamenicom.

„Ovo su dve izuzetne knjige našeg muzejskog savetnika Đorđa Boškovića, našeg najpoznatijeg i najboljeg hroničara Rume. Bošković je brižljivo radio na prikupljanju podataka o Rumi, zavičajnoj istoriji, društvenom i kulturnom i političkom životu Rume počev još od sredine 19. veka pa sve do prvih decenija 20. veka. Đorđe je pronašao dosta zanimljivih i veoma važnih podataka u staroj štampi,pre svega mislim na nemačku štampu, s obzirom na to da se Ruma tada nalazila u sastavu Austrougarske. Upravo u tome je značaj njegovog rada koji je doprineo  tome da će se generacije  budućih istoričara i Rumljana u njegovom knjigama upoznavati sa našom zavičajnom istorijom.“, izjavila je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

O knjizi su osim autora, koji je, podsetimo, ove godine i dobitnik Rumske povelje, govorili i dr Žarko Dimić,  upravnik Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima i Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srem, Sremska Mitrovica. Novinske članke iz knjiga čitao je Miroslav Ninković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena