Yunet
 

Kultura

Ana Očovaj oslikava slovačku nošnju na tanjirima – Slovenský kroj maľovaný na tanieroch – drobné umelecké diela od Any Očovaj z Pazovy

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 7. novembar 2022. • 13:29 •

 Ana Očovaj oslikava slovačku nošnju na tanjirima – Slovenský kroj maľovaný na tanieroch – drobné umelecké diela od Any Očovaj z Pazovy

Kako bi sačuvala od zaborava slovačku tradiciju i običaje, penzionerka Ana Očovaj iz Stare Pazove pre pola veka počela je da oslikava tanjire. Najpre je to radila kako kaže, za svoju dušu, zatim su za radove bile zainteresovane komšinicice da bi se potom pročulo po celoj Staroj Pazovi da Ana izrađuje prava mala umetnička dela. Njeni radovi tada su krenuli put Amerike i Australije, a danas krase i mnoge domove i u drugim dalekim zemljama.

-Tanjire sam počela da oslikavam pre 50 godina jer sam htela da sačuvam naše nošnje tj da njihov izgled prenesem na tanjire. Malo po malo, broj kupaca se povećavao a moja ljubav prema ovoj vrsti umetnosti bila je sve jača- istakla je na početku razgovora Ana Očovaj i dodala da je posle tanjira počela da oslikava i druge predmete. Među njima su i čaše, drvo, daske, tikve…ali umetnica iz Stare Pazove pravi i suvenire od  stiropora, slika na platnu, pravi magnete i bavi se i pirografijom.

-Da bi oslikala jedan tanjir ili neki drugi predmet, ne treba mi mnogo vremena. Četkica u ruke, akrilne boje i tako nastaju mala umetnička dela- objašnjava penzionerka Ana.

Inače, za svoj rad na manifestaciji u Šidu dobila je i priznanje za najbolji suvenir napravljen od stiropora a kako kaže izlagala je na još nekoliko mesta.

-Do sada sam izlagala u Zavičajnom muzeju u Rumi gde je mesec dana trajala samostalna izložba. Takođe, učestvovala sam i na Sajmu turizma u Beogradu, gde sam na štandu lokalne turističke organizacije oslikavala tanjire i veoma veliki broj posetilaca bio je zainteresovan za moj rad. Čak su i žene iz Mađarske kupile tanjire koje su ponele kao suvenir sa sajma- objašnjava Ana Očovaj koja na kraju razgovora ističe joj se javljao veliki broj žena koje su zainteresovane da im ova talentovana penzionerka prenese znanje.

Kako kaže, sada u penziji može mnogo više da se posveti izradi suvenira i oslikavanju različitih predmeta jer zaista uživa u tome. Nedavno je počela i da izrađuje slike od slame, tako da je to još jedan u nizu načina da iskaže svoj umetnički talenat.

Projekat „Slovačke porodice-kultura i običaji“ sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je delio sredstva.


Pred polstoročím začala dôchodkyňa Ana Očovaj zo Starej Pazovy maľovať taniere, aby zachránila slovenské tradície a zvyky pred zabudnutím. Najprv to robila, ako hovorí, o dušu, potom sa o diela zaujímali susedia a potom sa po Starej Pazove roznieslo, že Ana robí skutočné malé umelecké diela. Jej diela sa potom dostali do Ameriky a Austrálie a dnes zdobia mnohé domácnosti aj v iných vzdialených krajinách.

– Pred 50 rokmi som začal maľovať taniere, pretože som chcel zachovať naše kroje, teda preniesť ich vzhľad na taniere. Postupne pribúdalo kupujúcich a moja láska k tomuto druhu umenia silnela – upozornila Ana Očovač na začiatku rozhovoru a dodala, že po tanieri začala maľovať aj iné predmety. Sú medzi nimi poháre, drevo, dosky, tekvice…ale staropazovský umelec vyrába aj suveníry z polystyrénu, maľuje na plátno, vyrába magnetky a venuje sa aj pyrografii.

– Na maľovanie taniera alebo iného predmetu nepotrebujem veľa času. Štetec v ruke, akrylové farby a tak vznikajú malé umelecké diela – vysvetľuje dôchodkyňa Ana. Mimochodom, za svoju prácu na akcii v Šide získala uznanie aj za najlepší suvenír z polystyrénu a ako hovorí, vystavovala na niekoľkých ďalších miestach.

-Doteraz som vystavoval v Rodnom múzeu v Rume, kde trvala samostatná výstava mesiac. Zúčastnil som sa aj veľtrhu cestovného ruchu v Belehrade, kde som maľoval taniere v stánku miestnej turistickej organizácie a o moju prácu sa zaujímalo veľmi veľké množstvo návštevníkov. Dokonca aj ženy z Maďarska si kúpili taniere, ktoré si odniesli ako suveníry z jarmoku – vysvetľuje Ana Očovaj, ktorá v závere rozhovoru upozorňuje, že sa jej ozvalo veľké množstvo žien, ktoré majú záujem, aby im tento talentovaný dôchodca odovzdal vedomosti.

Ako hovorí, teraz na dôchodku sa môže oveľa viac venovať výrobe suvenírov a maľovaniu rôznych predmetov, pretože ho to veľmi baví. V poslednom čase sa začala venovať aj slameným maľbám, takže je to ďalší z radu spôsobov, ako prejaviť svoj umelecký talent.

Projekt „Slovenské rodiny – kultúra a zvyky“ je spolufinancovaný Pokrajinským sekretariátom pre kultúru, verejné informovanie a styky s náboženskými spoločenstvami AP Vojvodiny. Názory vyjadrené v podporenom projekte nemusia nevyhnutne vyjadrovať názory orgánu, ktorý prostriedky rozdelil.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena