Yunet
 

Društvo

Erasmus+ evropski projekat „Brankove“ škole

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 1. februar 2023. • 14:07 •

Erasmus+ evropski projekat „Brankove“ škole

Ovo je Erasmus+ projekat strateškog partnerstva šest škola koje se nalaze u zemljama širom Evrope: Grčkoj, Portugalu, Islandu, Srbiji i Belgiji. Njegov naslov je „Digitalna spremnost za evropsko učenje na daljinu“  i trajaće duže od dve godine.

Počeo je u martu 2021. i paralelno se odvija na platformi Etvinninga koja je bezbedno okruženje samo za učenike i nastavnike. Sve partnerske škole pripadaju srednjem obrazovanju, većina njih strukovnom. Uključeni
nastavnici imaju iskustvo u korišćenju IKT-a i učenju na daljinu.

Glavni cilj projekta je ažuriranje digitalnih kompetencija nastavnika i učenika partnerskih škola uvođenjem novih alata web 2.0, novog softvera i metoda koji se mogu koristiti za učenje na daljinu kvalitetno za obrazovni postupak.

Nastavnici iz SSŠ „Branko Radičević“iz Rume već su posetili Island, ali su i svi partneri bili u Srbiji. U veme kovida, nastavnici „Brankove„ škole pratili su obuku onlajn iz Belgije.

Ovog puta 7 nastavnika i direktor škole,Mirko Zrnić posetili su mesto Janica (Giannitsa) u okolini Suluna gde je domaćin bila večernja škola( Evening Vocational School of Giannitsa) iz Grčke gde su se realizovale radionice u okviru kojih su bili prisutni svi partneri na projektu,a domaćin i koordinator-Grčka organizovao je radni program i kulturološke i zabavne aktivnosti.

Aktivnosti su trajale od 23.1. do 28. 1 .2023. Radni zadaci sastojali su se od upoznavanja obrazovnog sistema Grčke,kao i prezentacije alati za učenje na daljinu koje je koristila grčka škola u vreme kovid-a (Vebek, e-klasa, e-me, google učionica) i kako su ovi alati korišćeni za jačanje interaktivnosti sa učenicima. Potom, prezentovane su dosadašnje aktivnosti sa učenicima u grčkoj školi koje su inspirisane iskustvom sa učenicima koje su grčki nastavnici stekli u prethodnim obukama u Belgiji, na Islandu i u Srbiji.

Potom, održana je radionica na kojoj je predstavljen rad Areduino elektronske platforme kao i Nearpod
platforma za učenje na daljinu. Ovom prilikom održan je koordinativni sastanak i planirane su aktivnosti predviđene u Portugalu, ovog puta u Lisabonu kao i završni sastanak u Briselu.

Nastavnici su imali priliku da se upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima okoline, da obiđu Solun i Olimp, da se upoznaju sa folklorom kraja te da probaju hranu iz ovog dela Grčke. Dragoceno iskustvo svi su poneli u svoje škole i sremni su da naučeno predstave kolegama i učenicia u matičnim školama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad