Yunet
 

Društvo

Milisav Živanović iz Vrdnika (21) pobednik plivanja za Časni krst

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 19. januar 2023. • 19:40 •

Milisav Živanović iz Vrdnika (21) pobednik plivanja za Časni krst

Tradicionalno, na Bogojavljenje širom Srema organizovana su plivanja za Časni krst, a po 11. put plivanje je održano u Rumi na Borkovačkom jezeru.

Nakon što je mlada Rumljanka Nađa Borović intonirala himnu, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve vršilo je obred osveštavanja vode uz davanje blagoslova svim učecnicima, a bilo ih je kao nikada do sada 76-oro.

Plivalo se 33 metra, a prvi je do Časnog krsta doplivao 21 godišnji Milisav Živanović iz Vrdnika.

„Danas mi je jedan od najlepših dana to mi je uvek bila želja da doplivam do Časnog krsta, ranijih godina mi je uvek bio na dohvat ruke, ali nije bilo prilika da ga uzmem. Ove godine sam uspeo sa verom u Boga. Učestvujem od svoje neke 16. godine sledećeg meseca punim 21 godinu, već sigurno 4-5 godina učestvujem“, rekao je pobednik plivanja za Časni krst Milisav Živanović.

Nagradu je pobedniku uručila predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, koja je tom prilikom istakla da je Opština Ruma pokrovitelj manifestacije, čime pokazuje da poštuje tradiciju i običaje naroda.

„Jedna lepa manifestacija već  11. godinu za redom naša pravoslavna crkvena opština ovo organizuje pod pokroviteljstvom opštine Ovo je jedan redak primer da opština učestvuje sa svim svojim ustanovama  sportskim, Cr krstom  u sadejstvu sa našom crkvom. Ovo je rekordan broj učesnika ove godine luli smo 76 učesnika i ovo je lep način da pokažemo kako mi kao odgovorna lokalna samouprava poštujemo naše običaje i tradiciju koliko negujemo našu  bogatu kulturnu baštinu, čuvamo svoju veru i na dostajan način pokazujemo veru i našu pobožnost. Svim učesnicima i građanima koji su se ovde okupili želim da se pre svega zahvalim na iskazivanju vere, na hrabrosti i odvažnosti koju su danas pokazali plivajući za Časni krst. Ovo je zaista najbolji način da danas  proslavimo ovaj veliki verski praznik naravno uz tardicionalni pozdrav „Bog se javi“, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Učesnici su bili iz mahom Rumljani, ali i iz okolnih opština, svih uzrasta, dok je namlađa učesnica imala tek četiri godine. Organizatori Bogojavljenskog plivanja u Rumi bili su Sportski savez Opštine Ruma i Srpska pravoslavna crkvena Opština Ruma uz podršku Turističke organizaciije Opštine Ruma.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena