Yunet
 

Društvo

Sadnja novih kestena u Železničkoj ulici u Rumi

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 26. decembar 2022. • 15:30 •

Sadnja novih kestena u Železničkoj ulici u Rumi

Ruma će u narednim danima postati bogatija za 140 novih sadnica kestena koje će biti posađene duž Železničke ulice, u kojoj se već sada nalazi aleja kestena, koja ovu ulicu čini prepoznatljivom. Početku sadnje prisustvovala je i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić koja jezajedno sa direktorkom „Komunalca“ posadila nekoliko kestena.

„Ja sam već nekoliko puta najavljivala da ćemo mi više pažnje posvetiti našoj prelepoj Aleji. Kao što sam i obećala još s proleća jP „Komunalac“ je krenulo u sitematsko lečenje obolelih sadnica, pravilno orezivanje postojećih sadnica i već tada smo uočili gde treba nove sadnice zasaditi, odnosno aleju zanoviti novim sadnicama.“, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

U Železničkoj ulici je u pitanju sadnja sadnica starih nekoliko godina, tako da se očekuje da se sve prime i da već od proleća doprinesu lepšem izledu jedne od najlepših i najzelenijih ulica u Rumi.

„Vama je poznato da je Rumska Aleja prepoznatljiv deo Rume i mogu da kažem da su neki kesteni u ovoj ulici stari i preko stotinu godina. Znači došlo je vreme kada razmišljamo da podmladimo ulicu, da uklonimo obolela stabla i da orežemo pravilno. 140 stabala kestena ćemo posaditi u rumskoj aleji, a moram da napomenem da to nije sve – ove godine smo preko hiljadu staabala posadili u Borkovcu i da sadimo preko 3000 sadnica na putu Ruma – Putinci i deo puta Žarkovac – Dobrodolsko jezero“, rekao je Dragan Panić, direktor JP „Komunalac“.

U Komunalcu ističu da se na ozelenjavanju grada radi tokom čitave godine, a da sada vremenske prilike idu na ruku, te da ima još vremena za sadnju novih stabala.

Kako je rekao posađeno je preko četiri i po hiljade novih stabala, što je prema njegovom mišljenju velik broj sadnica koji će značajno obogatiti Rumu zelenilom, uz sve one benefite koje sadnja drveća donosi poput nižih temperatura leti, manjeg aerozgađaenja, smanjenja erozije, buke i bočnih udara vetra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena