Yunet
 

Društvo

Štrajk prosvetnih radnika u Sremskoj Mitrovici: Prosvetari traže status službenog lica

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 2. decembar 2022. • 12:10 •

Štrajk prosvetnih radnika u Sremskoj Mitrovici: Prosvetari traže status službenog lica

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obustavila danas rad, a protestna okupljanja održana su u 47 gradova u Srbiji. Štrajku su se pridružili i prosvetni radnici iz Sremske Mitrovice, zahtevajući da najkasnije do sredine decembra započnu pregovori o dobijanju statusa službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

Protesnom šetnjom sremskomitrovački prosvetni radnici izrazili su nezadovoljstvo zbog položaja u kome se trenutno nalaze, zahtevajući veću zaštitu od nasilja u školama.

Kako je objasnio Joca Kopčić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica razlog obustave rada jeste porast nasilja u školama.

– Na osnovu odluke našeg krovnog sindikata – Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije zaposleni u članicama Unije danas su u potpunosti obustavili nastavu i to se desilo prvi put posle 10 godina. Razlog zbog koga smo se mi odlučili na ovaj korak je porast nasilja u školama, kako prema nastavnom i nenastavnom osoblju, tako i porast vršnjačkog nasilja. Upravo zbog toga smo želeli da 1. decembar obeležimo na ovaj način i ujedinjeni kažemo stop nasilju i zaražimo veću zaštitu Ministarstva prosvete kako bi bili u mogućnosti da svoj posao obavljamo na najbolji mogući način – rekao je Kopčić.

On je istakao da od 12 škola članica Sindikata prosvetnih radnika Sremska Mitrovica u 10 je nastava bila u potpunosti obustavljena.

Do veće zaštite, kako objašnjava Kopčić, zaposleni u prosveti mogu doći dobijanjem statusa službenog lica, ili promenom krivičnog zakona koji će sankcionisati svaki vid nasilja prema prosvetnom radniku ili članu njegove porodice kako u školi, tako i van nje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad