Yunet
 

Društvo

29. novembar i tradicionalni svinjokolj

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 29. novembar 2022. • 18:26 •

29. novembar i tradicionalni svinjokolj

Već po tradiciji pred 29. novembar počinju tradicionalne svinjokolje. U pojedinim gazdinstvima u Sremu jedan od najznačajnijih poslova u godini je proteklog vikenda i završen. Tako je bilo i u gazdinstvu Save Andrića u Buđanovcima koji svake godine u ovo vreme obavlja svinjokolj i to kao nekada sa komšijama i rodbinom.

Sava Andrić iz Buđanovaca svake godine u ovo vreme obavlja svinjokolj. Nastavlja tradiciju svojih roditelja da svinjokolj bude baš pred 29. novembar. Na to su već navikle njegove komšije i rodbina koji se uvek rado odazivaju njegovom pozivu da zajedno pripremaju sve sremačke specijalitete od svežeg mesa.

Za Miloša Vojnovića obrada mesa za vreme svinjokolja je pravo zadovoljstvo. Kaže da kod tog posla mora dobro da se vodi računa, ne samo zbog povredjivanja, već i zbog toga da svaki deo mesa koji se ostavlja za sušenje bude baš onako kako treba.

Kao što i treba nose se i uzorci mesa na trihinelozu, i tek po dobijanju rezultata meso može i da se konzumira. A u Sremu sprema se paprikaš za doručak, bude tu i gibanice za majstore, a bez vruće rakije svinjokolj ne počinje. Čim se naprave kobasice obavezno je i da se probaju, a u nekim domaćinstvima, kako je i kod Andrića, kao nekada, uveče se spremala večera za majstore i prijatelje kako bi se isprobalo sve ono što je tog dana i napravljeno.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad