Yunet
 

Društvo

Stotinak mladih Rumljana po prvi put dalo krv

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 18. novembar 2022. • 09:18 •

Stotinak mladih Rumljana po prvi put dalo krv

Juče je u Rumi održana 24. redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je bila namenjena pre svega srednjoškolcima, koji su stasali za nove, mlade davaoce. Akciji se odazvalo oko stotinak mladih Rumljana koji su došli da daju krv po prvi put.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić zajedno sa zamenicom Biljanom Popović Jovanović odazvala se  akciji i ličnim primerom davanja krvi podržala mlade da istraju u svojoj humanoj nameri.

„Zaista ovo je jedna humana akcija kojoj svi treba da se odazovu, da nam postane navika. Svojim ličnim primerom sam želela da doprinesem, jer krv ima neprocenjivu vrednost za onog kome spašava život, a nama kojima uzme 10-15 minuta ne znači mnogo. Želim da apelujem na svest svih sugrađana ali i najmlađih sugarđana koji mogu dati krv, da im to postane redovna navika, obaveza, jer će svima nama jednog dana trebati pomoć i na ovaj način pokazujemo koliko smo humani, čovečni, koliko cenimo svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi“, rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

U Crvenom krstu ističu da su ponosni na današnju akciju i nove davaoce s obzirom na činjenicu da dolazi do smene generacija u davalaštvu, jer sa napunjenih 65 godina se prestaje sa aktivnim davanjem krvi.

„U toku prethodne i ove nedelje sva završna odeljanja u sve četiri rumske škole sui mala priliku da daju vise o akcijama davanja krvi, potrebama, načinu prikupljanja i ono što je najvažnije mi smo senzibilisali najmlađe naše davaoce da postanu deo najhumanije porodice na svetu, to su dobrovoljni davaoci krvi.  Jako je važno biti human, karitativan, jer kako moto kaže “Bolje da krv čeka pacijenta, nego pacijent krv”, naveo je Marko Ćulibrk, sekretar Crvenog krsta Ruma.

Ćulibrk kaže da su potrebe za krvlju velike uz podsećanje da je na dnevnom nivou u Vojvodini neophodno 250 jedinica krvi, od čega 60-70 % ide na onkološke pacijente, te poziva građane da se u što većem broju odazovu akcijama, jer, kako kaže, krv može zatrebati bilo kome od nas ili nama dragih osoba.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena