Yunet
 

Društvo

„Srbija sadi“ – počela akcija pošumljavanja izletišta Borkovac u Rumi

TV Fruška gora • Redakcija TV Fruška gora • 10. novembar 2022. • 13:31 •

„Srbija sadi“ – počela akcija pošumljavanja izletišta Borkovac u Rumi

Danas je u Srbiji počela velika akcija sadnje drveća pod nazivom „Srbija sadi“ koja se realizuje u 40 opština, a jedna od opština u kojoj je počela velika akcija sadnje jeste i Opština Ruma, gde je organizovana sadnja drveća na izletištu Borkovac.

Akciju je posetila i zajedno sa predsednicom opštine Ruma Aleksandrom Ćirić zasadila drvo jasena ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Dakle 4000 sadnica će biti posađeno, ovde na ovoj lokaciji smo sanirali određene delove zemlje i cilj je da se stabla koja su bila sasušena zamene,a imamo i dodatnu sadnju. Opština Ruma izuzetno vodi računa o zaštiti životne sredine , i ovo nije jedini projekat koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha jer sa početkom grejne sezone beležimo prekomerno zagađenje vazduha u pojedinim gradovima i opštinama širom srbije i upravo je ovo jedna od mera da popravimo kvalitet životne sredine“, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

U Borkovcu će biti posađeno 635 stabala jasena, graba, divlje trešnje, hrasta lužnjaka, hrasta kitnjaka i oko tri stotone žbunastog rastinja.

Ekologija i zaštita životne sredine jedan su od glavnih prioriteta Opštine Ruma, podsetila je predsednica Ćirić.

„Bez zdrave životne sredine nemamo ni zdravog života ni zdrave budućnosti. Mi smo zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva za zaštitu životne sredine preko projekta za pošumljavanje dobili veliki deo sredstava za ovu današnju akciju. Dobili smo 7,5 miliona dinara za 935 sadnica koje danas počinjemo da sadimo u park šumi Borkovac. Opština Ruma je učestvovala sa 2,5 miliona dinara. Danas počinjemo sadnju nekoliko vrsta autohtoni drveća koja su za ovo područje karakteristična i prepoznatljiva“, navela je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

U okviru pošumljavanja biće posađene nove sadnice u duž putnog pojasa od Žarkovca do Putinaca i na putu prema jezeru Dobrodol, za šta je prema rečima predsednice izdvojeno četiri miliona dinara. Ali nije samo sadnja zelenila način na koji se opština Ruma bori protiv aerozagađenja.

„Kada govorimo o aerozagađenju ono što je važno za opštinu Ruma jeste zamena 50 godina starog kotla na mazut. Dakle kotlarnica „Ruma –centar Jug“ koji će biti zamenjen na ekološki prihvatljiviji energent i do kraja godine se očekuje završetak. U toku su probe sistema i tako da će preko 3000 metara kvadratnih stanova biti priključeno na taj sistem grejanja i to će takođe popraviti kvalitet vazduha kada govorimo o ovoj opštini. U prethodnom periodu smo čistili deponije – na samo dve lokacije je uklonjeno preko tri hiljade tona otpada. Dakle sve su to mere koje čine kvalitet vazduha boljim“, istakla  je ministarka.

Ministarka je istakla i da se u okviru akcije „Srbija sadi“ tokom ovog vikenda posadi preko 50.000 sadnica, dok bi akcija sadnje novih sadnica u Rumi trebalo da bude završena do 01. decembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena