Yunet
 

Zdravlje

Obavljeni prvi mamografski pregledi u Novom Kneževcu

TV Cink • Redakcija TV Cink • 19. oktobar 2021. • 12:53 •

Obavljeni prvi mamografski pregledi u Novom Kneževcu

Nešto više od četristo žena iz Novog Knežvca i naseljenih mesta prijavilo se na besplatan pregled mamografom, a u toku jučerašnjeg poslepodneva otpočeli su i prvi zakazani pregledi. Pregled se radi u specijalizovanom vozilu, a nekoliko žena prenelo je svoje utiske nakon obavljene mamografije. Kako su rekle, pregled nije bolan i ne traje dugo.

Statistike pokazuju da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnostifikuje kod 4500 hiljada žena, a oko hiljadu i po žena od ove bolesti premine, istakao je specijalista ginekologije dr Igor Kiš i napomenuo da je rano dijagnostifikovanje bolesti ključno za uspešno lečenje. On je ovom prilikom naveo koje su grupe žena izložene većem riziku od oboljevanja, te naročito treba da povedu pažnju i redovno se podvrgavaju pregledima.

Prema rečima v.d. direktora Doma zdravlja Novi Kneževac Dejana Grujića, planirano je da se dnevno uradi dvadesetak pregleda, a skrining mamografom će se vršiti dok sve prijavljene žene ne budu pregledane, oko četiri nedelje. Za prijavljene žene koje žive u naseljenim mestima naše opštine organizovan je i prevoz na pregled. Projekat „Prva mamografija“ finansira Pokrajinska vlada, a sprovodi se u saradnji sa Institutom za onkologiju u Sremskoj Kamenici i Kliničkim centrom Vojvodine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad