Yunet
 

Poljoprivreda

Jesenja setva pri kraju u novokneževačkom ataru

TV Cink • Redakcija TV Cink • 27. oktobar 2022. • 14:50 •

Jesenja setva pri kraju u novokneževačkom ataru

Mesec oktobar je za novokneževačke zemljoradnike mesec kada se obavaljaju poslednji poljoprivredni radovi pred zimsku pauzu. Spremanje zemlje agro-tehničkim merama kao i sama setva su pri kraju, a parcele su zasejane ozimim kulturama. Prema rečima Aleksandra Papa iz PSS Kikinda kulture koje su već posejane na njivama su se veoma dobro razvile i mogu spremno dočekati hladnije dane.

Kiše početkom septembra omogućile su dobru pripremu za setvu uljane repice, tako da je posejana na vreme i već ponikla, te je ova kultura imala najviše koristi od padavina. Prema rečima sagovornika analize zemljišta koje je finansirala lokalna samouprava opštine Novi Kneževac su završene, i on je ovom prilikom pozvao poljoprivrednike da koliko su u mogućnosti ispoštuju savete struke.

Iako repro materijala, semena i đubriva ima dovoljno na tržištu, zbog visokih cena setva je u odnosu na prošlu godinu poskupela 300%, te je neophodno biti oprezan kako bi matematička kalkulacije bila u korist poljoprivrednika, zaključio je Pap.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad