Yunet
 

Poljoprivreda

Vrbički beli luk prepoznat kao proizvod sa geografskim poreklom

TV Cink • Radovan Nježić • 24. jun 2022. • 12:49 •

Vrbički beli luk prepoznat kao proizvod sa geografskim poreklom

Udruženje poljoprivrednika „Vrbički beli luk“ zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave Čoka,  potpisalo je memorandum o proizvodu sa geografskim poreklom u okviru  EU projekta „Dijalogom do orginal proizvoda“ koje sprovodi udruženje „Original Srbija“. Robert Koso proizvođač belog luka iz Vrbice ističe da će ovaj protokol o saradnji omogućiti bolje plasiranje i prepoznatljivost robe na tržištu.

Mirjana Milutinović, predsednica  saveza „Original Srbija“ je istakla da je udruženje do sada brenidarlo dvanaest proizvoda sa geografskim poreklom, među kojima je i vrbički beli luk. Pored značaja sa proizvođače koji će bolje plasirati i prodati svoju robu, proizvodi sa geografskim poreklom imaju u bitnu ulogu u ravoju lokalnih zajednica i turizma.

Stana Đember, predsednica opštine Čoka, naglasila je da lokalna samouprava već šest godina pomaže proizvođače iz Vrbice i da je od izuzetnog značaja što je vrbički beli luk prepoznat kao brend.

Udruženje poljoprivrednika „Vrbički beli luk“ broji dvadesetpet članova. Na površini od 60 hektara oni imaju godišnji prinos od 360 tona. Minimalna cena koji proizvođači očekuju za kilogram belog luka  ove godine je tri evra, zaključio je Robert Koso.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad