Yunet
 

Poljoprivreda

Sove utine čiste njive od štetnih glodara

TV Cink • Redakcija TV Cink • 1. decembar 2021. • 15:01 •

Sove utine čiste njive od štetnih glodara

Sove utine vratile su u naše mesto, tačnije, u svoje zimovalište gde će zimovati narednih nekoliko meseci. Prema rečima aktivista iz udruženja Eko centar “Tisa” Novi Kneževac, pored toga šti su lepe i zanimljive ptice, sove utine veoma su korisne u poljoprivredi.  Kako su objasnili, da bi prezimile, sove noću love plen na obližnjim njivama, a to su uglavnom sitni glodari kao što su voluharice i miševi , koje poljoprivredni proizvođači smatraju štetočinama.

Kako je temperatura u naseljima prijatnija, sove su odabrale krošnje drveća u novokneževačkom parku kao mesto gde će provoditi zimske dane, a upravo je blizina njiva na kojima noću love hranu uzrok zašto ih u našem naselju ima u tolikom broju. Naši sagovornici su, i ovog puta, napomenuli da su sove utine strogo zaštićena vrsta, a nažalost su, i veoma ugrožene.

Prema dostupnim istraživanjima, sove na području Vojvodine u toku jedne godine pojedu i do 500 tona poljskih glodara. Kako su rekli naši sagovornici, poljoprivrednici koji su postavili odmarališta za sove na svojim posedima, potvrdili su njihovu višestruku korist kada je u pitanju suzbijanje štetočina na njivama.

Celokupan razgovor možete pogledati u video prilogu:

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad