Yunet
 

Kultura

Vođenje kroz “Kompas” Roberta Sabo Benkea – od iskopavanja do lečenja sopstvenih korena

TV Cink • Redakcija TV Cink • 14. mart 2023. • 14:30 •

Vođenje kroz “Kompas” Roberta Sabo Benkea – od iskopavanja do lečenja sopstvenih korena

Kako je prilikom otvaranja izložbe fotograf Robert Sabo Benke rekao, „Kompas“ je pripremao tokom čitavog svog života, a kako su koreni tema ovog serijala izložbi– tako je i ova izložba započeta portretom njegovih roditelja, zahvaljujući kojima je sve počelo, i fotografijama iz porodičnog albuma. Posetioce je kroz Robikin „Kompas“, pored samog autora vodila Ivana Popov. S obzirom da je učestvovala u selekciji i postavljanju radova, bila je upućena u priče koje se kriju iza fotografija, te nas provela kroz čitav proces koji umetnika podstiče da stvara – od „iskopavanja“ do „lečenja“ korena.

Kako je ovom prilikom rekla, primetila je da je dosta pažnje izazvala postavka fotografija koje su nastajale u ovdašnjem foto-klubu 70-ih godina, koje svedoče o jednom, kako kaže, bezbrižnijem vremenu. Ciklus je potom nastavljen fotografijama koje su nastale na tavanu kuće u kojoj autor sada živi, a koje je snimio po povratku u rodni Novi Kneževac.

Ovom prilikom, između ostalog, imali smo priliku da vidimo i Robikin prvi fotoaparat, kojeg je dobio kada je kao petnaestogodišnjak svoje fotografije poslao na jedan konkurs, na kojem je pobedio. Nakon toga, upravo tim foto-aparatom nesvesno počinje da se bavi umetničkom fotografijom. Neke od fotografija iz tog perioda, čiji je koncept osmišljavao zajedno sa prijateljicom Melindom, a potom su ih samostalno razvijali u kućnoj laboratoriji, bile su izložene i privukle veliku pažnju posetilaca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena