Yunet
 

Kultura

Istorijskom tribinom obeležen Dan prisajedinjenja 1918. godine u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 28. novembar 2022. • 13:09 •

Istorijskom tribinom obeležen Dan prisajedinjenja 1918. godine u Novom Kneževcu

Dan  održavanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu od 25. novembra obeležen je istorijskom tribinom „Prisajedinjenje severnog Banata Kraljevini Srbiji 1918. godine“ u Narodnoj biblioteci „Branislav Nušić“ u Novom Kneževcu. Prisutna publika imala je priliku da čuje istoričara i arhivistu Srđana Sivčeva iz Kikinde koji je objavio knjigu „Prisajedinjenje 1918. godine u svetlu Velike Kikinde: perspektive i izazovi“. Knjiga je pisana na osnovu arhivske građe koja se čuva u Kikndskom arhivu i Rukopisnom odeljenju Matice srpske, a deo tih dokumenata je bio izložen tokom večeri na predavanju. Autor se osvrnuo na to kako je pronašao arhivsku građu, i šta se konkretno nalazilo u njoj.

Predavanje su organizovali Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ i  Narodna biblioteka „Branislav Nušić“. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je ženski hor „Lira“ iz Novog Kneževca koji je ovom prilikom otpevao državnu himnu, Mokranjčevu Petu rukovet i i pesmu „Što se bore misli moje“. Upravnik društva „Đorđe Servijski“ istoričar Radovan Nježić istakao je ovom prilikom značaj ovog događaja za istoriju Srba naših krajeva i ljudi koji su u njoj učestvovali.

Na novosadskoj skupštini održanoj 1918. godine su pored poslanika iz Turske Kanjiže i Jozefova učestvovali i izaslanici iz Đale, Srpskog Krstura i Oroslamoša kako se nekada zvalo Banatsko Aranđelovo, te je današnja  novokneževačka opština imala ukupno jedanaest izaslanika, koji su izglasali prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ pod nazivom ” Negovanje kulture sećanja i rad na očuvanju kulturno-istorijskih tekovina i tradicija Srba severnog Banata, Potisja i Pomorišja za 2022. godinu” i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena