Yunet
 

Kultura

Predavanjem „Kosovski zavet i prečanski Srbi“ obeležen Vidovdan u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 29. jun 2022. • 14:02 •

Predavanjem „Kosovski zavet i prečanski Srbi“ obeležen Vidovdan u Novom Kneževcu

Predavanjem „Kosovski zavet i prečanski Srbi“ uz prigodan kulturno-umetnički program obeležen je Vidovdan u Svetosavskom domu Srpske pravoslavne crkvene opštine Obilićevo u Novom Kneževcu. Novokneževčani su imali priliku da se podsete kako se to Vidovdan obeležavao na prostorima nekadašnje južne Ugarske današnje Vojvodine, i da je zapravo Kosovski zavet i mit nastao i negovan na ovim prostorima. Bojan Drašković,  profesor istorije iz Kanjiže, je ovom prilikom istakao da je Vidovdan jedan od najznačajnih praznika srpskog naroda.

Predavanje je organizovalo Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Obilićevo. Kako je istakao upravnik društva istoričar Radovan Nježić, udruženje nastavlja sa aktivnostima negovanja kulture sećanja i čuvanja tradicija srpskog naroda severnog Banata, Potisja i Pomorišja.

Pored predavanja, u kulturno-umetničkom delu programa nastupio je hor „Lira“ iz Novog Kneževca koji je otpevao dva bloka kosovskih i nacionalnih pesama. Manda Vuković je pročitala svoju autorsku pesmu o Kosovu i Metohiji i tekst književnika Vladimira Velmar Jankovića o istorijskom idealizmu srpskog naroda. Učenik trećeg razreda gimnazije i srednje škole „Dositej Obradović“ Miljan Božanin i Manda Vuković zajedno su pročitali Muratovo pismo Lazaru i Lazarev odgovor Muratu, da bi na kraju programa hor „Lira“ otpevao pesmu „Vidovdan“. Pored toga bila je postavljena kutija za dobrovoljni prilog organizacije „Svi za Kosmet“ , koja je namenjena ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji, gde su Novokneževčani još jednom pokazali svoju humanost - prikupljeno je 5430 dinara.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ pod nazivom " Negovanje kulture sećanja i rad na očuvanju kulturno-istorijskih tekovina i tradicija Srba severnog Banata, Potisja i Pomorišja za 2022. godinu" i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena