Yunet
 

Kultura

Izložba akademske slikarke Laure Sagmajster u četvrtak u Kulturnoj zoni

TV Cink • Redakcija TV Cink • 26. januar 2022. • 13:35 •

Izložba akademske slikarke Laure Sagmajster u četvrtak u Kulturnoj zoni

Izložba akademske slikarke Laure Sagmajster pod nazivom “Citroideae” biće otvorena u četvrtak 27. januara u prostorijama Kulturne zone. Izložbu će otvoriti violinista Silard Mezei. Otvaranje je zakazano za 18 časova, a ulaz na događaj je besplatan.

Postavku je moguće pogledati do 18. februara, svakim danom osim nedelje od 18 do 20 časova.

U nastavku pročitajte biografije umetnika.

Laura Sagmajster rođena je 1969. godine u Subotici, a 1999. je diplomorala na odseku slikartva Akademije Umetnosti u Novom Sadu. U periodu od 2000. do 2003. godine učestvovala je na doktorskom usavršavanju na umetničkom odseku Akademije nauke i umetnosti u Pečuju u Mađarskoj u klasi Ilone Keseru. Prvu samostalnu izložbu je imala 1992. godine u Subotici, a od tada redovno izlaže u zemlji i u inostranstvu. Njeni radovi se nalaze u raznim javnim i privatnim zbirkama.

Silard Mezei rođen je 1974. u Senti. Nižu i srednju muzičku školu (odsek – violina) završio je u Senti i Subotici. Kompoziciju je studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi  profesora Zorana Erića. Kao violinista, violista, kontrabasista i kompozitor, sa svojim različitim sastavima (od dua do ansambla) od 1990. godine nastupa u više gradova u Evropi,a nastupio je i u Japanu. Sa tim sastavima svira savremenu improvizativnu muziku, uglavnom sopstvene kompozicije. Kao kompozitora prvenstveno ga interesuje sprega između improvizacije i kompozicije (takođe i aleatorika tipa Lutoslavskog i kreativna muzika Entonija Brekstona), džez i narodna muzika.

 

 

dr Olga K. Ninkov o stvaralaštvu Laure Sagmajster:

„Osnovna karakteristika umetničkog stvaralaštva Laure Sagmeister je da posebnu pažnju posvećuje samoj akciji slikanja, ističući samu prirodu materijala koju koristi. Ovo zajedničko, jedno sa drugim povezano, u takorečenoj interakciji stvoreno slikarstvo se često može svrstati u tahizam, slikarski pravac koji se izražava mrljama ili flekama, i kojeg slikarskog pravca je umetnica jedna od retkih predstavnica u Vojvodini. Umetnica farbu koristi ne samo kao boju, nego kao i konkretnu materiju – za nju karakteristična elementarna, dramatična snaga se pojavljuje i u izostavljenom praznom, sirovom papiru ili platnu. S tim, s jedne strane gledaoca uvlači u oblasti koji pokreću emotivne, arhaične snage, a s druge strane se može svrstati u srodstvo sa umetnošću enformela, koji je u Vojvodini imao izražene korene i predstavnike. Izvor inspiracije, koje zrače izvornu snagu njenih dela čine ovdašnji predeo, životni osećaj i svakodnevni događaji. Bogato korišćenje boje ženstvenog karaktera, arizalin kraplaka, njena dela čine unikatnim, i prosto postaje njen zaštitni znak. Na njenim slikama se pojavljuju ljudski i životinjski likovi, biljke i praistorijska bića, ponekad kao senke, atributi materijalnog i metafizičkog jedinstva, ili kao neodvoljivo jedinstvo mesa i duše. Njenu karijeru od 90-ih godina karakteriše više tematskih i formalnih promena, koje je publika mogla da uoči na njenim brojnim samostalnim izložbama u Vojvodini….“

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena