Yunet
 

Kultura

Mintaka - svet fantazije umetnika Roberta Sabo Benkea

TV Cink • Redakcija TV Cink • 5. januar 2022. • 13:54 •

Mintaka - svet fantazije umetnika Roberta Sabo Benkea

Novokneževčani su nedavno imali priliku da prisustvuju otvaranju izložbe fotografija sugrađanina Roberta Sabo Benkea. Izložbom fotografija pod nazivom Mintaka autor, čiji su radovi izlagani u galerijama i muzejima širom evrope, prvi put se predstavio pred publikom u svom rodnom mestu.

Na otvaranju izložbe autor nas je svojim performansom proveo kroz postavku, ali o svojim radovima nije govorio, te su umesto njega to uradili njegovi prijatelji. Oni su publiku pozvali da "svi pomalo budemo Robert Sabo Benke, te da uđemo u njegov svet fantazije- Mintaku". Kako nam je objasnila Ivana Popov, Mintaka je zvezda u sazvežđu Orion, devedeset hiljada puta sjajnija od Sunca.

Robert Sabo Benke rođen je 1970. godine u Novom Kneževcu, a Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. U Budimpeštu se seli 1990. gde razvija i afirmiše svoj umetnički rad. Izlagao je u brojnim međunarodnim muzejima i galerijama  u Berlinu, Budimpešti i Varšavi.  Takođe, njegovi radovi se nalaze u važnim privatnim i javnim kolekcijama u Mađarskoj i Japanu. Domaćoj publici prvi put se predstavio 2019. Godine izložbom u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad