Yunet
 

Kultura

U Novom Kneževcu obeležen „Dan prisajedinjenja“ Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji

TV Cink • Radovan Nježić • 25. novembar 2021. • 14:55 •

U Novom Kneževcu obeležen „Dan prisajedinjenja“ Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji

Godišnjica „Dana prisajedinjenja“ Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji obeležena je polaganjem venaca i parastosom učesnicima Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz nekadašnje Turske Kanjiže i Jozefova na pravoslavnom groblju u Novom Kneževcu i Obilićevu. Kako je istakao upravnik društva Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ istoričar Radovan Nježić, ovo je prvi put da se nakon završetka Drugog svetskog rata obeležava ovaj značajan datum iz istorije Srba naših krajeva.

Tadašnji predstavnici Srba iz Turske Kanjiže, Cvetko Knežević i Stevan Dimitrijević kao i Jozefova, sveštenik Joakim Suvajdžić i Svetozar Stanković su kao izaslanici bili poslati na skupštinu na kojoj je 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu došlo do prisajedinjenja naših krajeva Kraljevini Srbiji.

Skupština u Novom Sadu od 25. novembra 1918. godine, kao i skupština u Rumi od 24. novembra su bili događaji koji su vojvođanske prostore trajno vezali za državu Srbiju. Iako je delo stvaranja Kraljevine Jugoslavije koja je formirana 1. decembra 1918. godine propalo, tekovine novosadske i rumske skupštine i dalje traju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena