Yunet
 

Kultura

Nastavljeno istraživanje arheološkog lokaliteta „Crkvine“ kod Horgoša

TV Cink • Radovan Nježić • 24. novembar 2021. • 14:12 •

Nastavljeno istraživanje arheološkog lokaliteta „Crkvine“ kod Horgoša

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice nastavio je sa istraživanjem arheološkog lokaliteta „Crkvine“ kod Horgoša. Nalazište „Crkvine“ je izuzetno bogato arheološkim materijalom-grnčarijom, životinjskim kostima, predmetima od metala, i namera je da se sav taj materijal obradi i prezentuju kako bi se popularizovao sam lokalitet za potrebe turističke ponude, istakla je arheolog- konzervator Neda Mirković Marić.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama finansijski je podržao ovaj projekat sa 700 000 dinara.

Ostaci crkve kod Horgoša se nalaze na 300 metara od pruge Subotica-Segedin, u blizini auti-puta. Lokalitet je otkriven šezdesetih godina prošlog veka, kada su vršena i prva istraživanja. Arheolog Laslo Sekereš je 1964. godine utvrdio da crkva datira iz 13. veka i da je uništena tokom tatarske najezde 1241. godine. Kasnije je crkva obnovljena da bi tokom turskog osvajanja Ugarske, nakon Mohačke bitke 1526. godine, bila uništena i pala u zaborav.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad