Yunet
 

Kultura

Sudbina dobrovoljaca-kolonista kroz prizmu podlokanjskih porodica

TV Cink • Radovan Nježić • 21. septembar 2021. • 12:56 •

Sudbina dobrovoljaca-kolonista kroz prizmu podlokanjskih porodica

U sali narodne biblioteke „Branislav Nušić“ u Novom Kneževcu održana je promocija knjige Mileta Klepića „Podlokanjske i druge senke“. Tema knjige su priče solunskih dobrovoljaca-kolonista iz Podlokanja u periodu od završetka Prvog svetskog rata do posleratnih godina Drugog svetskog rata.

Kako nam je sam autor istakao ideja za pisanje knjige je potekla iz Matice srpske i njenog generalnog sekretara dr Milana Micića koji je ujedno napisao i predgovor za knjigu, a profesor dr Jovica Trkulja je bio recenzent knjige. Kroz prizmu podlokanjskih porodica sagledana je sudbina kalvarije dobrovoljaca- kolonista, sa posebnim osvrtom na posleratne četrdesete godine, prinudni otkup i kolektivizaciju. Kako je recenzent napomenuo, ovom knjigom prvi put je otvorena tema koja se bavi ovim pitanjima, te s toga ona ima veliki značaj.

Prisutnim građanima su se tokom promocije obratili dr Milan Micić i profesor dr Jovica Trkulja, koji su izneli svoje kritike i pohvale na račun knjige i autora. Na samom kraju promocije posetioci su imali prilku da postave pitanja autoru, što su neki od njih i učinili, te je čitav događaj prošao zanimljivo i dinamično.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena