Yunet
 

Kultura

Muzičari iz Srbije, Sicilije i Mađarske zajedno nastupali na Festivalu vetrenjača u okviru projekta "Tremolo"

TV Cink • Redakcija TV Cink • 13. avgust 2021. • 14:42 •

Muzičari iz Srbije, Sicilije i Mađarske zajedno nastupali na Festivalu vetrenjača u okviru projekta

Konferencija na temu stanja muzičke industrije u ruralnim područjima, ali i žanrovske marginalizacije i nejednake zastupljenosti polova u industriji održana je u okviru projekta „Tremolo“ koji u Srbiji sprovodi udruženje „Vemsikal Srbija“ iz Kanjiže, u saradnji sa udruženjima iz Mađarske i Sicilije. Jedan od ciljeva projekata je transnacionalna mobilnost umetnika, pa su tako, prema rečima koordinatora projekta Dejana Vujinovića, kroz ovaj projekat uspeli da sicilijanske, srpske i mađarske umetnike koji neguju tradicionalnu muziku stave na istu binu pod zajedničkom produkcijom i tako stvore uslovi za neke buduće saradnje. Učesnici projekta, su tako imali zajednički nastup na otvaranju Festivala vetrenjača u Oromu, a pre toga na festivalima u Kečkemetu u Mađarskoj i u Kataniji na Siciliji.

Luka Rekupero, partner je na projektu "Tremolo", a u Kataniji na Siciliji je organizator Marranzano world festivala na kom su odabrani muzičari-učesnici projekta nastupali početkom jula.

-Naš festival nosi ime po drombulji, koja je tradicionalni instrument na Siciliji, ali takođe i u mnogim drugim kulturama. Nama je to savršen simbol za raznolikost, ali  i jedinstvo koje čini savršenu harmoniju lokalnog i globalnog identiteta kada je u pitanju tradicionalna muzika. Ideja je povezati festivale koji neguju tradicionalnu muziku u modernim vremenima, a koji nisu smešteni u velikim gradovima, već na periferijama. Želimo da tradiciju donesemo u mejnstrim jer verujemo da nam tradicija pruža mnogo sadržaja koji su važni za moderno društvo.

U okviru projekta planirano je da na jesen umetnici iz Srbije, Mađarske i Italije dobiju priliku za kraće pojedinačne turneje po evropskim gradovima.Projekat je sufinansiran od strane programa Evropske unije Kreativna Evropa, a ostatak sredstava obezbeđuju Ministarstvo kulture i informisanja, opština Kanjiža i Udruženje „Vemsikal Srbija“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena