Yunet
 

Društvo

Kako da građani učestvuju u procesima donošenja odluka u pitanjima zaštite životne sredine

TV Cink • Redakcija TV Cink • 8. novembar 2022. • 13:51 •

Kako da građani učestvuju u procesima donošenja odluka u pitanjima zaštite životne sredine

Udruženje Eko-centar „Tisa“ Novi Kneževac bilo je domaćin tribine pod nazivom „Pravo na zdravu životnu sredinu i pravo na učešće građana u donošenju odluka“. Gostujući predavač bio je Mirko Popović iz Instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). Tema predavanja bilo je učešće javnosti u procesima donošenja odluka u različitim procedurama, a nakon predavanja prisutni su imali priliku da se uključe u diskusiju i iznesu konkretne nedoumice u vezi sa zaštitom životne sredine.

Tribina u Novom Kneževcu je treća u nizu koju je organizovala Banatska platforma, a tribine su održane u Beloj Crkvi i Kovinu. Kako je ovom prilikom istakao sagovornik, učešće javnosti u ovim procesima vezano je za primenu Arhuske konvencije koja garantuje pravo na pristup informacijama, učešće javnosti i pravo na pravnu zaštitu u pitanjima zaštite životne sredine.

Predavanje je organizovano u sklopu nastavka projekta „Idejna utemeljenost ekološki svesnog delovanja“ čiji je nosilac ekološko udruženje „Avalon“ iz Vršca, a partneri na projektu su udruženja iz Novog Kneževca, Kovina i Bele Crkve. Projekat sprovode Mladi istraživači Srbije, a finansira Švedska.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena