Yunet
 

Društvo

Osnovci od svojih vršnjaka učili znakovanje

TV Cink • Redakcija TV Cink • 19. oktobar 2022. • 14:52 •

Osnovci od svojih vršnjaka učili znakovanje

Učenici nižih razreda osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Kneževcu učili su da se sporazumevaju na znakovnom jeziku. Radionicu znakovanja održali su im njihovi vršnjaci – učenici osnovne škole iz Đale, koji se na znakovnom jeziku sporazumevaju od prvog razreda zahvaljujući svojoj učiteljici i dva drugara kojima je znakovanje primarni vid sporazumevanja. Tako su svoje vršnjake, između ostalog, učili kako da se predstave, da se pozdrave i da broje.

U okviru Međunarodne nedelje gluvih učenici sa svojom učiteljicomsvake godine organizuju aktivnosti koje promovišu srpski znakovni jezik, tako su ove godine održali radionicu koja je osim đaka, uključila i roditelje i zaposlene u školi. Na predlog uprave škole, radionicu su održali i u Banatskom Aranđelovu, Novom Kneževcu i Srpskom Krsturu, kako bi što više dece bilo upoznato sa ovim vidom sporazumevanja.

Mališani su na radionici, pored toga što su učili znakovanje, imali priliku da se kroz edukativne animirane filmove bolje upoznaju sa položajem, pravima i potrebama gluvih i nagluvih osoba. Kako je istakla sagovornica, veliko je zadovoljstvo što imaju priliku da i drugoj deci pokažu sve ono što su naučili i na čemu rade svih ovih godina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena