Yunet
 

Društvo

Obeležena osamdesetogodišnjica “krvavog januara” odavanjem počasti streljanima

TV Cink • Redakcija TV Cink • 11. januar 2022. • 14:23 •

Obeležena osamdesetogodišnjica “krvavog januara” odavanjem počasti streljanima

Minutom ćutanja kraj spomen ploče na zgradi osnovne škole otpočeto je davanje počasti rodoljubima koji su streljani tri dana nakon Božića 1942. godine u Banatskom Aranđelovu. Osamdeset godina navršilo se otkako su fašisti streljali 30 rodoljuba iz Banatskog Aranđelova, Podlokanja, Crne Bare, Đale, Novog Kneževca i Srpskog Krstura. Neposredno pred streljanje, njih su svezane iz zatvora u Novom Kneževcu prebacili u školu u Banatskom Aranđelovu, gde im je, u iščekivanju sudnjeg časa, dozvoljeno da svojim porodicama napišu oproštajna pisma.

9. januara 1942. godine na području Banata, tačnije u Zrenjaninu, Kikindi, Novom Miloševu i Banatskom Aranđelovu nemački okupator streljao je 150 ljudi, “zbog pripadanja komunističkim organizacijama, rovarenja i zločina protiv Nemačkog Rajha” kako je stajalo u presudi koja im je pročitana pred streljanje. Ovaj događaj ostao je upamćen kao “krvavi januar”.

Kraj spomenika streljanima u Spomen parku u Banatskom Aranđelovu opelo je održao jerej Bojan Turo. Komemoraciji su prisustvovali meštani, potomci stradalih i predstavnici opštinskih vlasti, a vence su položili predsednica opštine Novi Kneževac Irena Slavković i predsednik saveta MZ Banatsko Aranđelovo Rade Gojković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad