instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Turizam

Specijalna nagrada za ekipu Bečeja na Gastrofestivalu u Mađarskoj

TV Bečej • Agota Varga • 8. februar 2022. • 12:46 •

Specijalna nagrada za ekipu Bečeja na Gastrofestivalu u Mađarskoj

U Đervaru u Mađarskoj održan je IX Gastrofestival okruga Vaš i takmičenje mesara u svinjokolju. Na trodnevnoj manifestaciji koja je realizovana uz podršku mađarskog Ministarstva poljoprivrede, Udruženja građana „Milenijum”, lokalne samouprave okruga Vaš i Đervar, učestvovao je rekordan broj ekipa - čak 33, a od toga 10 vangraničnih ekipa iz celog Karpatskog regiona. Vojvodinu je predstavjala delegacija Opštine Bečeja od 8 članova, koju je predvodio naš sugrađanin, Tibor Dostan.

Minulog četvrtka, prvog dana festivala, ekipe van granica, srdačno su dočekali organizatori festivala. Laslo Sijarto, odbornik Okruga, idejni tvorac ove manifestacije, rekao je da im je veoma drago što je ovaj gastronomski festival u Đervaru, za ovih devet godina izrastao u ogromnu, prekograničnu manifestaciju.

Svinjokolj je dugih niz vekova bio porodična tradicija, a danas je postao jedno zajedničko iskustvo i doživljaj. Ovaj festival je prerastao u jednu od najvećih manifestacija u Evropi, sa ciljem da, s jedne strane održi tradiciju i običaje jednog naroda, a s druge strane da što više objedini mađarsku naciju, dodaje Sijarto.

Drugog dana festivala, upriličen je program za decu, koja su stigla iz okolnih naselja, sa ciljem da dožive tradicionalni seoski svinjokolj.

U okviru takmičenja u svinjokolju i obradi svinjskog mesa, u konkurenciji od 33 ekipe, svoje mesto zauzeli su i Bečejci, kojima je opština Međeškovači pružila pomoć kako u poslu, tako i u priboru koji je bio neophodan za obradu svinje.

Ekipe su vredno radile, pripremajući razna ukusna jela od svinjetine, koje su posetioci festivala mogli besplatno da degustiraju. Prema proceni organizatora, na ovoj velikoj manifestaciji, koju je pored izvrsnih jela i pića pratila dobra muzika, lepa atmosfera i niz prigodnih programa, prisustvovalo je najmanje deset hiljada ljudi. Pripremljena jela je ocenjivao stručni žiri. Ekipa iz Bečeja je osvojila specijalnu nagradu.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena