instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Sport

KROZ BEČEJ: Orijentiring: U planu mapiranje Bečeja

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 18. novembar 2022. • 09:48 •

KROZ BEČEJ: Orijentiring: U planu mapiranje Bečeja

Učenici četiri osnovne škole iz Subotice i nekolicina učenika iz novosadskih škola bili su gosti Osnovnoj školi „Petefi Šandor“, gde su zajedno sa đacima ove bečejske osmoletke učili o sportu koji se naziva orijentiring.

Orijentiring je disciplina gde takmičar uz pomoć karte i kompasa treba da za najkraće moguće vreme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka i to onim redosledom kako je nacrtano na karti objašnjavaju iz Orijentiring saveza Srbije.

Ono po čemu se ovaj sport razlikuje od atletskog krosa jeste da se u orijentiringu takmičari  kreću po nepoznatoj stazi, koristeći se rekvizitima kao što su specijalne karte tog terena i kompasom. Takmičar odnosno učesnik u svakom trenutku mora znati gde se nalazi i na osnovu svog znanja i iskustva u crtanju karte, donosi odluku o tome kojim pravcem će se kretati kako bi najbrže obišao celu stazu i pronašao sve kontrolne tačke.

Za orijentiring se izrađuju posebne karte po međunarodnim standardima. U Srbiji ih danas ima preko stotinu, a ucrtane rute u Beogradu, na Fruškoj gori, Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Divčibarama, Smederevu, Paraćinu, Kruševcu, pa je sa tim u vezi u planu da se izradi i karta Bečeja i da se ovo takmičenje u buduće odvija i u našem gradu.

Kako dodaju iz Saveza, ovim sportom može se baviti i rekreativno i takmičarski.  Namenjen je za uzrast od 10 pa sve do 65 godina i više, što govori da je to porodičan sport jer se njime mogu istovremeno baviti sve generacije.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kroz Bečej”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena