instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Privreda

Suvi led u svrhu hlađenja deponije i sprečavanje nastanka požara

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 23. jun 2022. • 13:06 •

Suvi led u svrhu hlađenja deponije i sprečavanje nastanka požara

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je niz preventivnih aktivnosti u cilju sprečavanja požara na deponiji. Osim termovizijskog snimanja tela deponije, koje je rađeno i prošle godine, u 27 biotrnova raspoređenih na oko 4 hektara, ubačen je suvi led.

Reč je o pilot projektu koji „Potisje-Bečej“ sprovodi sa kompanijom „Linde gas“ u cilju hlađenja tela deponije i sprečavanja nastanka požara.

Inače, preliminarni rezultati termovizijskog snimanja pokazuju da temperatura tela deponije ne prelazi 30 stepeni.  Takođe, vodi se računa i o prevenciji požara na otvorenom, pa je tako trava na rubu deponije poprskana sa tečnošću na ekološkoj bazi koja sprečava da dođe do zapaljenja.

Pravilno odlaganje otpada takođe ima važnu ulogu u sprečavanju požara. U „Potisju“ kažu da se između slojeva smeća nasipa zemlja, upravo zbog manje koncentracije i obima zapaljivih materija.

Za preventivne aktivnosti „Potisje-Bečej“ godišnje izdvaja oko 300.000 dinara, što je daleko manje sredstava od onih koja bi bila potrebna u slučaju požara na deponiji, dok bi posledice zagađenja životne okoline bile nemerljive.

 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad