instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Ugrožene pojedine voćarske kulture

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 10. mart 2023. • 10:57 •

Ugrožene pojedine voćarske kulture Jožef Ferenc, proizvođač voća iz Bečeja

Visoke temperature koje su zabeležene u prethodnom periodu, a potom i nagli pad i zahlađenje, ugrozile su rane voćarske kulture, naročito koštičave vrste koje su u cvetanju.

Iako su mnogi voćari već zaštitili svoje voćnjake, ako se trend temperaturnih oscilacija bude ponavljao, uprkos primenjenim merama, štete u voćnjacima mogu biti izuzetno velike.

Jožef Ferenc (71) iz Bečeja se od detinjstva bavi voćarstvom, a proizvodnjom na veliko počeo je da se bavi kada se penzionisao. Trenutno na sedam jutara uzgaja trešnje, višnje, kajsije, kruške, jabuke – od najranijih do najkasnijih sorti. Redovno se stara o tome da zaštiti voćnjak od izmrzavanja, međutim, nekad je to bezuspešno.

Kada je reč o prodaji, ona nije nimalo laka, kaže naš sagovornik, jer kako tvrdi, ne postoji organizovani otkup na veliko. Porodica Ferenc svoje proizvode plasira od kuće i na lokalnoj pijaci.

Naš domaćin kaže da u poslednjih deset godina nije menjao cenu voća. Od tada do danas kilogram voća košta od 30 do 100 dinara, u zavisnosti od voćne vrste, sorte, momenta prodaje.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad