instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

U bečejskim atarima prepolovljen rod žita

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 8. jul 2022. • 08:10 •

U bečejskim atarima prepolovljen rod žita Imre Kučera, direktor Opšte zemljoradničke zadruge Bečej (TV Bečej)

Ova godina u bečejskim atarima može se okarakterisati kao specifična. Majske kiše su izostale, a usled velike suše i visokih temperatura, žita su sazrela pre vremena. Zbog toga rod je ozbiljno podbacio, a žetva u opštini Bečej na samom je kraju.

Otkupna cena pšenice se kreće na dole i na svetskoj berzi, i kod otkupljivača u regionu. Sagledavajući celokupnu sliku, dolazi se do zaključka da cena finalnog proizvoda neće pratiti inpute i troškove koji su nastali tokom proizvodnje.

Sa druge strane, poljoprivrednim proizvođačima je sada potreban novac kako bi mogli da investiraju u narednu proizvodnju.

Zbog nesrazmernih cena ulaganja i otkupa, pojedini poljoprivrednici razmišljaju da se zaduže, kako bi mogli da se upuste u novi proizvodni ciklus. Među njima je i Nandor Kovač iz Bečeja.

Zbog vrtoglavog povećanja cene đubriva, poljoprivrednici su se često odlučivali da đubrivo bacaju u smanjenim količinama, što se neminovno odražava i na prinos. Poljoprivrednici su se na taj korak odlučivali zbog nesigurnosti, nisu znali da li će otkupna cena biti tolika da mogu da podmire troškove.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad