instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Nagrađeni najbolji na konkursu „Petefi živi sa nama”

TV Bečej • Agota Varga • 24. mart 2023. • 07:58 •

Nagrađeni najbolji na konkursu „Petefi živi sa nama”

U Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor” u Bečeju održana je svečana dodela nagrada za likovni i literarni konkurs pod nazivom „Petefi živi sa nama”, koji su organizovali MKD „Petefi” i Udruženje velikih porodica „Bobita”, uz podršku  Nacionalnog fonda za kulturu iz Budimpešte.

Povodom jubileja, 200 godina od rođenja velikog mađarskog pesnika Šandora Petefija, na konkursu su mogli da učestvuju likovni radovi, tojest ilustracije nekih Petefijevih stihova dece iz predškolskih ustanova i nižih razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Bečej, dok su učenici viših razreda mogli da pošalju svoje literarne radove.

Učenici V i VI razreda su mogli da biraju između dva naslova: „Dan sa Petefijem” i „Moj prijatelj Janoš vitez”, koje je ocenjivao četvoročlani žiri. Ester Lener Čorba nastavnica mađarskog jezika i saradnica Biblioteke u Temerinu, Henrieta Međeri nastavnica mađarskog jezika i saradnica RTV Vojvodina, Enike Deak Slančik nastavnica mađarskog jezika, i Izabela Kančar, novinarka lista „Mađar So”. Likovne radove je izabrala Eva Sep Lenart, karikaturistkinja.

U kategoriji petih i šestih razreda dva rada su izabrana za prvo mesto, i to Betine Varge, i Loranda Nađa.

Stariji učenici, sedmi i osmi razredi su mogli da biraju između dve teme, dva naslova: „Pismo Šandoru Petefiju” i „Trese mi se duša zato što....” U ovoj kategoriji žiri je dodelio tri prva mesta, za rad Leone Varnju, Adele Balaž i Kati Gortve.

Svečanu dodelu nagrada najboljim učesnicima uveličali su članovi grupe „Folkbeat”, Reka G. Nađ i Imre Časnji, koji su izveli nekoliko muzički obrađenih Petefijevih pesama, a nagrađeni učenici su pročitali svoje pobedničke radove. Niko sa svečanosti nije otišao praznih ruku, jer su organizatori nagradili sve simboličnim poklonima i zahvalili se vaspitačicama, učiteljicama i nastavnicama na trudu, ističući da od njih zavisi da li će Petefi biti sa nama i za 200 godina.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena